NRK Meny
Normal

Popsenteret må kutte millioner

Hvis byrådets budsjettforslag går igjennom får Popsenteret i Oslo to millioner mindre enn i fjor. Det kan bety færre utstillinger og dårligere tilbud til barn og unge.

Forsiden av Popsenteret i Oslo

DÅRLIGERE TILBUD: Popsenteret som ligger på Grünerløkka, har holdt på i tre år. Selv om senteret er så nytt trekker det ikke nok folk. Derfor blir pengestøtten fra Oslo kommune stadig mindre.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Terje Olavsen og resten av vennegjengen fra Prinsdal på rekke og rad over et rekkverk

Terje Olavsen har tatt turen til Popsenteret sammen med resten av vennegjengen fra Prinsdal.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Det er veldig mye interessant her. Vi kjenner igjen musikk fra barndommen og foreldrene våres sin tid, sier Terje Olavsen.

Sammen med flere kamerater har han tatt seg turen til Popsenteret på Grünerløkka, stedet for dem som er nysgjerrige på den norske musikkhistorien.
Men det er ikke alle som gjør som herreklubben fra Prinsdal.

For det tre år gamle opplevelsessenteret trekker ikke nok folk, selv om det i fjor ble kåret til landets beste museum. Overføringene fra Oslo kommune har bare blitt mindre for hvert år.

I 2012 fikk de nesten 18 millioner kroner i støtte. Får byrådet det som de vil, får senteret omtrent 12,5 millioner i støtte neste år. Det er to millioner kroner mindre enn året før.

Må fri til kommersielle aktører

Direktør i Kulturetaten, Hilde Barstad

Direktør i Kulturetaten, Hilde Barstad

Foto: Else Karine Archer / NRK

Direktør i Kulturetaten, Hilde Barstad, mener det hele tiden har ligget i kortene at Popsenteret vil få mindre støtte. Hun mener senteret tvinges til å tenke nytt.

– Vi må se om vi kan øke inntektene våre ved å leie ut til eksterne aktører og har litt større grad av kommersialisering på dagtid. Det må vi gjøre for å kunne opprettholde et godt publikumstilbud i helgene, sier Barstad.

Blir kuttet en realitet må de droppe tilbud som ikke gir dem inntekter. Det kan gå utover tilbudet til barn og unge.

– Det blir krevende å ha mange gratistilbud til barn og unge som ofte er her på dagtid. Vi må nå i stedet ha kommersielle inntekter ved utleie. Det er kanskje det som smerter oss mest, sier Barstad.

– Får dramatiske konsekvenser

Nestleder Andreas Halse (Ap) i kultur- og utdanningskomiteen reagerer på kuttforslaget. På et seminar i Oslo SV i helgen skal budsjettforslaget diskuteres.

– Dette er ikke en bra utvikling. Jeg ser at dette kan få dramatiske konsekvenser for Popsenteret som i fjor ble kåret til landets beste museum, sier Halse.

Det er ikke bare han som reagerer på forslaget. Også Reza Rezaee (R), medlem i kultur- og utdanningskomiteen, mener det er uforsvarlig. Han sier Rødt ikke vil støtte forslaget.

– Det virker som byrådet ikke ønsker at Popsenteret skal leve videre, for vi tror på sikt at dette fører til at senteret blir lagt ned. Det er et farlig signal byrådet gir til kunstnere og musikere, sier Rezaee.