Hopp til innhold

Politiet: – Vi tar bakmenn

Fem alvorlige narkotikasaker og 45 personer som venter på mulig voldsdom. Sjefene for «Skjult etterforsking» og «Spesielle operasjoner» sier at de tar bakmenn etter oslovolden.

Beslaglagte våpen hos politiet i Oslo

BESLAG: Etter en rekke slagsmål sommeren 2017, viste Grønland politistasjon hvilke våpen som typisk blir beslaglagt etter en slåsskamp i ungdomsmiljøer. Machete, kniver, slåsshansker og strømpistol går igjen.

Foto: NRK

I vår har det vært flere skytinger sør i Oslo og i Groruddalen.

Politikere og media har spurt politiet hva de gjør for å begrense kriminalitet i disse områdene, og i helga publiserte VG et innlegg fra Jan Bøhler (Ap) der han spør hvorfor ikke politiet tar bakmenn i de sakene vi har sett i Oslo den siste tiden.

Lederen for Spesielle Operasjoner, Anders Rasch-Olsen, og leder for skjult etterforskning, Knut Lutro, sier til Politiforum 1. mai at politiet arresterer bakmenn.

– Ikke de små løpeguttene

Politiet har gjort ferdig fem alvorlige narkotikasaker i Oslo øst de fire siste månedene. 45 personer sitter i varetekt for alvorlig vold, som skyting.

– Ti av dem sitter nok der bare i Bjørndal/Lambertseter-komplekset. De sitter lenge i varetekt, i påvente av en eventuell dom. Det er ikke de små løpeguttene som ender med å sitte i varetekt over lang tid, for å si det sånn, sier Knut Lutro til Politiforum.

I tillegg har politiet avverget og forebygget flere voldssaker.

Politiet: – Vet hvem som skyter

De to politimennene sier at de har ganske god oversikt over hvem som står bak skytingene i Oslo i vår og hvor mange det er snakk om, og at problemer som dette går i bølger.

– Det vi ser nå er ikke er en tilsvarende «gjengkrig» som vi hadde på 2000-tallet.

Avdelingene for «Skjult etterforskning» og «Spesielle operasjoner» er avdelingene som arbeider med den mest komplekse og alvorlige kriminaliteten i Oslo, forklarer Knut Lutro til NRK tirsdag ettermiddag.

Det er de politifolkene som bruker avlytting, som har informanter og som ikke bruker politiuniformen som daglig arbeidstøy.

I går viste NRK til en fersk undersøkelse med 2017-tall som viser at 97 prosent av alle de 50.000 ungdommene i Oslo ikke har vært i politiets søkelys, men at noen ganske få står for en stor andel av kriminaliteten som gjøres av de under 18 år.

– Ungdom har deltatt i skyteoppgjør

Undersøkelsen viser at det var 151 osloungdom under 18 år som gjorde minst fire straffbare handlinger hver i løpet av 2017.

Denne gruppa står for så mye som 37 prosent av de kriminelle handlingene ungdom under 18 år gjør.

– Selvfølgelig kommer også noen av disse ungdommene inn i arbeidet vi gjør i våre avdelinger for alvorlig kriminalitet. Det finnes ungdommer mellom 15 og 18 år som har deltatt i skyteoppgjør, men dette er heldigvis unntaket. De fleste er rotløs ungdom som ikke er tatt godt nok hånd om av skole, barnevern og andre, sier Knut Lutro.

Politiet legger vekt på at Oslo politidistrikt styrker totalinnsatsen med 71 nye stillinger. 59 av dem skal til Enhet øst, altså den avdelingen som spesielt tar seg av områdene til politistasjonene på Manglerud og Stovner.

Blant de 59 stillingene som går til Enhet øst blir 30 forebyggere. De andre skal arbeide med etterretning, etterforskning, patruljetjeneste og påtale.

Politiforum utgis av fagforeningen til politiet, Politiets Fellesforbund.