Politiet: – Mye mindre vold og bråk på Blå nå

Etter en knusende politirapport og trusler om at Blå måtte stenge i fjor, er politiet nå svært fornøyd med utviklingen på utestedet i hjertet av Oslo. Skytingen i helgen er trolig kun en enkelthendelse, mener de.

Skuddløsning utenfor utestedet Blå

BLÅ: Fire personer ble skutt på utestedet Blå i Oslo natt til søndag. Politiet sier likevel at utestedet har hatt en positiv utvikling den siste tiden.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– De siste to-tre månedene har Blå iverksatt tiltak som har vist en svært positiv effekt. Det har nesten ikke vært noen voldsepisoder eller uro der den siste tiden, sier Lasse Johnsen, leder av Oslo-politiets utelivsgruppe, til NRK.

Blant tiltakene som har hatt god effekt for å få ned ordensproblemene trekker politiet særlig frem at aldersgrensen på utestedet er blitt hevet til 23 år.

– De gjør også gode risikovurderinger og har jobbet godt med å forhindre trengsel ved inngangen, sier Johnsen.

– En enkelthendelse

Politiet ser på den dramatiske skyteepisoden på Blå natt til søndag som en enkelthendelse, som utestedet ikke kan klandres for.

Lasse Johnsen

POSITIV: – Vi er godt fornøyd med Blå så langt. Det har vært en veldig positiv utvikling der i det siste, sier Lasse Johnsen, leder av Oslo-politiets utelivsgruppe.

Foto: PRIVAT

– Vi må se på totalbildet så klart, og hva etterforskningen vil vise, men vi kan ikke se at en sånn hendelse skal kunne sette noe annet lys på utviklingen, sier Johnsen.

Han understreker at de har en god dialog og et bra samarbeid med Blå.

Rapport om vold og uro

Politiet har tidligere ønsket utestedet stengt for mange voldsepisoder. I 2016 kom en syv siders rapport om Blå fra politiets utelivsgruppe.

Rapporten la grunnlag for at Næringsetaten i Oslo kommune sendte varsel om at Blå ikke ville få fornyet skjenkebevilling, men så snudde kommunen.

Politiet skriver at: «hendelsene i all hovedsak dreier seg om episoder hvor det er tilløp til/trues med vold eller hvor sammenstøt allerede har funnet sted».

I rapporten kommer det frem at det var 95 uønskede hendelser ved Blå i 2015. Hendelsene ble til 102 føringer i politiets operative logg og 47 straffesaker.

Området fremstår som alternativt, med graffiti og uorden. Stedets plassering vanskeliggjør kontroll fra politiets side.

Fra politirapporten
UTESTED BLÅ

BRENNERIVEIEN: Det populære utestedet ved Akerselva i Oslo beskrives av mange som en viktig kulturinstitusjon i hovedstaden.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Flere tiltak

Daglig leder på Blå sier at utestedet har arbeidet lenge med logistikk, oppfølging av vakter, bemanning og vurderinger av enkelte arrangementer.

– Vi har gjort mange små og store tiltak over lang tid for å gjøre Blå til et så trygt sted som mulig, sier Eivind Brox. ​

Eivind Brox daglig leder Blå

Eivind Brox, daglig leder på Blå.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Kriminelle nettverk

Mannen (24) er siktet for drapsforsøk, og blir fremstilt for varetektsfengsling tirsdag.

Han erkjenner straffskyld for grov kroppskrenkelse, men ikke for drapsforsøk. Han sier at han skjøt spontant – men ikke for å drepe.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om mannen har tilknytning til innvandringsfiendlige miljøer.

– Han er godt kjent for politiet. Han har også knytninger til andre kjente kriminelle og kriminelle nettverk, uten at jeg kan si noe mer om noe spesifikt miljø, sier Grete Lien Metlid, leder for Etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt.

Må opereres

Fire personer ble skutt på Blå natt til søndag.

Tre av dem er mandag kveld fortsatt innlagt på sykehuset med skuddskader.

– To av dem er under operasjon i dag. Skuddskader er alvorlige, men det går bra med dem, og de har vært veldig heldige, sier Metlid.

Politiet etterforsker åstedet utenfor Blå
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix