Politiet: – Ikke ta imot drinker

I fjor var det slåssing, fyll og meldinger om overgrep blant norske russ på ferie i utlandet. Også i år legger mange russ ferien til greske øyer.

IOS

RUSSETURER: Sol, varme og venner lokker mange ungdommer til utlandet sommeren. Etter fjorårets slåssing på Ios gikk debatten her hjemme på om russeturene i det hele tatt skulle tillates.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Det er jo deilig å bare være på en gresk øy med bestevennene dine, sier Karen Bondevik.

Hun og vennene gleder seg til å dra på russetur sammen, og jentene har siktet seg inn på reisemålet Ios i Hellas.

I fjor var det flere hendelser med vold, rus og fyll på de greske øyene, og debatten rullet her hjemme om man skulle la ungdommene få lov til å reise.

– Ting kan fort skje

Bondevik forteller at foreldrene spesielt maser om det å ikke gå alene, noe venninnen Emma Sharifian sier de har tenkt mye på.

– Vennegjengen som skal bo sammen, har regler om at vi alltid skal gå sammen to og to, om ikke fler, og vi skal alltid si fra hvor vi drar, sier Sharifian.

– Og passe på drinkene til hverandre, for ting kan skje, legger hun til.

Karen Bondevik og Emma Sharifan står i stuen

Karen Bondevik og Emma Sharifian mener de er godt rustet til å dra på russetur.

Foto: Caroline Tolfsen

Politiet er bekymret for russeturene, og kommer med flere råd til ungdommene som skal på tur.

– Det å holde sammen er viktig. Så må man være forsiktig med inntak av alkohol, og drikke mye vann, sier Johan Benitez, politiførstebetjent og avsnittsleder ved Majorstua politistasjon.

Benitez ber ungdommene ikke ta imot drinker, men heller drikke av flasker eller bokser man ser ikke har blitt åpnet.

– I all hovedsak handler det om å ta vare på hverandre, sier han.

Jentene forstår at politiet er bekymret, men mener de har forberedt seg godt til turen.

– Jeg merker at vi som drar nå har samme innstilling om at vi skal være mer forsiktige. Særlig fordi det skjedde en del ting i fjor, kommer vi til å ta mer forholdsregler, sier Bondevik.

Ungdommer som sloss

I fjor sommer ble ti norske ungdommer pågrepet på Kos. De ble tatt etter en rekke slåsskamper og siktet for vold, i tillegg til å ikke samarbeide med politiet.

De ti pågrepne nordmennene kom fra ulike deler av landet, blant annet Akershus, Rogaland og Buskerud, opplyste kilder til NRK.

Alle guttene ble etter kort tid løslatt. Det ble gitt konsulær bistand fra Norges ambassade i Athen og konsulatet på Kos.

Det kom også inn meldinger om seksuelle overgrep på russeturene til Hellas i fjor.

– Vi vet at mange debuterer både med narkotika og alkohol på russetur. I tillegg erfarer vi at blir en del vold, fordi man er ruset eller beruset. I fjor kom det også inn meldinger om flere seksuelle overgrep, sier politiet til Budstikka.

Slåss på Kos

UTE: Her er flere av norske ungdommer fanget på video, som er lagt ut på sosiale medier. Dette skal være fra slåsskampene på Kos denne uka. NRK har sladdet videoen før publisering.