NRK Meny
Normal

Politiet: – Enger-saken er foreldet

Innbruddet i gullsmedforretningen David-Andersen som Pål Enger tilsto på NRKs «Trygdekontoret» i forrige uke er strafferettslig foreldet.

Vegar Munthe Ommedal

– Saken er foreldet, sier politiinspektør Vegar Munthe Ommedal om det grove tyveriet som Pål Enger sier han sto bak.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Etter å ha gjort noen undersøkelser i saken, har vi funnet ut at dette dreier seg om et grovt tyveri som skjedde i september 1994, sier politiinspektør Vegar Munthe Ommedal i Oslo politidistrikt.

– Det er ikke snakk om et ran i samme filial i 2003, sier Ommedal.

– Det betyr at saken er foreldet. Grovt tyveri har en foreldelsesfrist på ti år og den ser ut til å være foreldet i 2004, forteller politiinspektøren.

Innrømmet i NRK-program

I NRKs «Trygdekontoret» i forrige uke sa Pål Enger, som er dømt for å ha stjålet Munch-malerier, at han var gjerningsmannen bak et innbrudd hos gullsmed David-Andersen i Oslo på 1990-tallet.

Pål Enger på Trygdekontoret

I NRK-programmet «Trygdekontoret» tilsto Pål Enger på NRKs Trygdekontoret 'et brekk' hos gullsmedforretningen David-Andersen.

Foto: NRK

Ved en forveksling ble innrømmelsen koblet til et uoppklart ran av samme gullsmed i Bogstadveien i 2003. Enger uttalte at saken var foreldet, så han kunne godt innrømme at det var ham.

Ettersom et væpnet ran har en foreldelsestid på femten år, ville han likevel kunne pågripes og straffes, var imidlertid politiets vurdering da de så intervjuet. Engers advokat og Enger selv sa at innrømmelsen var knyttet til et innbrudd flere år før ranet, og at et slikt innbrudd ikke lenger ville kunne straffeforfølges.

Politiet gjør ikke noe mer

I dag har altså politiet gjort ferdig sin undersøkelse av de gamle etterforskningsdokumentene og funnet ut hvilket forhold dette dreier seg om. Det grove tyveriet som skjedde i 1994 er en foreldet sak.

– Betyr det at dere ikke kommer til å innkalle Pål Enger på noe vis til Oslo politidistrikt?

– Slik saken står nå, så kommer ikke vi til å foreta noen ytterligere etterforskning av det forholdet fra 1994. Vi kommer ikke til å gjenoppta saken, sier Ommedal.

– Hvordan ser dere på det at Pål Enger peker nese til dere og tilstår en sak som han ikke kan straffes for?

– Vi har ikke noen spesiell kommentar til akkurat det. Vi konstaterer at han innrømmer å ha gjort et grovt tyveri på midten av 1990-tallet, sier Vegar Munthe Ommedal.