NRK Meny
Normal

Politiet vurderer å utvide siktelsen mot flykaptein

Den 50 år gamle litauiske flykapteinen har det øverste ansvaret for hele mannskapet. Likevel hadde han 0,68 i promille bare en halvtime før han skulle fly.

AirBaltic på Gardermoen

BERUSET BESETNING: I tillegg hadde styremannen 1,44 i promille og den ene flyvertinnen hadde hele 1,84.

Foto: Erling Langeland

Nå vurderer politiet å utvide siktelsen mot en 50 år gammel flykaptein som i helgen ble tatt med 0,68 i promille bare en halvtime før han skulle fly turister med airBaltic til Kreta.

I Nedre Romerike tingrett mandag ble flykapteinen varetektsfengslet i to uker.

Det ble også den 38 år gamle styrmannen, som ble målt til 1,44 i promille kort tid før avgang fra Oslo lufthavn tidlig lørdag morgen.

– De siktede ble pågreper da de var ombord i flyet, sier politiadvokat Kari Karlsen Aas ved Romerike politidistrikt til NRK.

1,84 i promille

I tillegg ble to flyvertinner tatt med promille, den ene av dem med 1,04 i promille og den andre med hele 1,84. Promillegrensen er 0,2.

Det viser pusteprøvene på alkometeret kort tid etter at besetningen ble nektet å fly.

De foreløpige blodprøvene viser at piloten hadde 0,4 i promille, styrmannen hadde 1,2, den ene flyvertinna hadde 0,4 og den andre 0,8.

Vil miste jobben

– Vi tar sikte på å fullføre etterforskningen og få berammet en tilståelsessak mens de siktede sitter i varetekt. Deretter kan de overføres rett til soning av dommen, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Romerike politidistrikt til Aftenposten.

Piloten og styrmannen ble varetektsfengslet i to uker, fordi politiet frykter unndragelse, ifølge Nedre Romerike tingrett. Flyvertinnene fikk en uke.

Flyselskapet airBaltic forbereder oppsigelse av de fire, som foreløpig er suspendert.

Anket på stedet

Politiet ser alvorlig på at over 100 passasjerer kunne ha vært i fare ved at fire av mannskapet var beruset. Et femte medlem av besetningen ble ikke tatt i kontroll.

Alle fire har erkjent de faktiske forhold, men kapteinen og annenpiloten anket kjennelsen på stedet. Flyvertinnene tok betenkningstid.

– Det var et feiltrinn som har ødelagt familiens framtid, sa kapteinen i fengslingsmøtet mandag, mens styrmannen beklaget og konstaterte at han ikke lenger kan jobbe i bransjen.

Øker sikkerhetsrutinene for selskapet

Nå øker det latviske flyselskapet sine sikkerhetsrutiner, og har bestemt seg for å alkoholteste alle personell som har en viktig sikkerhetsrolle om bord, skriver de i en pressemelding.

Selskapet har også økt antall daglige tester med umiddelbar virkning.

Tidligere har airBaltic testet personell med stikkprøver hver dag.

– Air Baltic har suspendert de fire ansatte, og forbereder oppsigelse, skriver de videre i pressemeldingen, der de understreker at Air Baltic har nulltoleranse for å bryte med sikkerhetsrutinene.