Politiet vet om sex-salget ved massasje-stedene

Politiet har ikke oversikt over hvor mange massasjeinstitutter som selger sex, men er klar over at det forekommer.

Kvinne blir massert hos fysioterapeut

Politiet har ikke oversikt over hvor mange massasjeinstitutter i Oslo som selger sex. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Scanpix / Scanpix

– Vi er klar over at det selges sex ved massasjeinstitutter, sier nestkommanderende for spesielle operasjoner i politiet, Rune Swhan.

De siste årene har det dukket opp nærmere 20 thai-massasjeinstitutter i Oslo. Ved noen av disse kan du kjøpe seksuelle tjenester.

– Det er selvfølgelig ikke greit. Vi ønsker et nullnivå på dette. Vi ønsker ikke at det skal selges sex ved massasjeinstitutter her i byen, sier Swhan.

Har ikke oppdatert kunnskap

I 2007 anslo politiet at det var sju massasjeinstitutter i Oslo, og alle disse solgte seksuelle tjenester. Politiet kontaktet den gangen utleierne av massasjeinstituttenes lokaler for å stenge driften.

For mens det er lov til å selge sex er det ikke lov å leie ut til noen som selger sex, hvis du vet hva som foregår. Da kan du bli straffet for hallikvirksomhet.

Et raskt nettsøk viser at tallet på thai-massasjeinstitutter i dag er nærmere 30. Det siste året har ikke politiet besøkt noen av disse.

– Når det gjelder thai-delen så gjorde vi en god del undersøkelser i forlengelsen av innsatsen vår i 2007 og 2008. Veldig gledelig hadde vi da god grunn til å tro at mange innenfor den delen driver seriøst. Derfor er ikke bekymringen vår så stor.

– Men dere har ikke per i dag en oppdatert kunnskap?

– Vi har ikke så detaljert kunnskap at vi kan si at « ved x antall av alle massasjeinstituttene så selges det sex», det har vi ikke.

Fokuserer på andre virksomheter

En seriøs aktør NRK har snakket med, forteller at de ofte opplever at kundene etterspør såkalte «happy endings». Det beklager Swhan.

– Jeg synes det er veldig trist, og jeg skulle ønske at vi kunne bidra enda bedre til at de slipper å få de tilbudene. Hadde vi klart å rydde unna alle som driver useriøst i bransjen, så hadde denne seriøse aktøren sluppet det.

– Hva er grunnen til at dere ikke har oppsøkt massasjeinstituttene?

– Vi har valgt å ha hovedfokus på andre deler prostitusjonsvirksomheten som vi mener oppnår en større kriminalitetsreduserende effekt.

Bymisjonen er imidlertid i gang med å kartlegge thai-massasje- miljøet, og Swhan sier at de vil følge med på hva de kommer frem til.

– Om undersøkelsene som nå foregår indikerer at vi må se på thai-massasjeinstituttene på nytt, så vil vi gjøre det.