NRK Meny
Normal

Politiet vant over fotballpøbel

En fotballsupporter er stengt ute fra stadion, kafeer og restauranter i Lillestrøm på kampdager.

Politi og casuals

NEKTES ADGANG: En 23 år gammel Lillestrøm-fan er ilagt besøksforbud på mer enn femti utesteder i Skedsmo kommune og på Åråsen stadion på kampdager.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Det er Høyesteretts ankeutvalg som gir politiet medhold i å holde bråkmakerne unna byens utesteder og Åråsen stadion de dagene det er kamp, skriver Romerikes Blad.

– Vi er veldig glad for at vi har fått medhold i Høyesterett. Dette er en grundig avgjørelse som alle landets politidistrikt vil tjene på i bekjempelsen av enkelte supportere, sier politiadvokat Haris Hrenovica i Romerike politidistrikt til NRK.

Bakgrunnen for saken er en 23 år gammel mann som ble ilagt besøksforbud under Lillestrøms kamper.

Han anket avgjørelsen til Høyesterett, men nå er anken avvist.

Høyesteretts ankeutvalg mener det er fare for at 23-åringen vil begå en straffbar handling overfor andre supportere i forbindelse med kamper LSK spiller.

I avgjørelsen fra ankeutvalget vises det til at 23-åringen er en sentral lederskikkelse i gruppen «Sportsklubbens Fineste» (SKF).

– SKF er en supporterklubb til Lillestrøm, som flere ganger har angrepet supportere fra motstanderes lag, heter det i kjennnelsen.

Ifølge politiet oppsøker gruppen aktivt slåssing og konflikter med andre lags supportere, og flere ganger har SKF tatt i bruk slagvåpen som hammer og balltre. 23-åringen var i fjor involvert i flere slike hendelser.

Derfor er han nå ilagt besøksforbud på mer enn femti utesteder i Skedsmo kommune og på Åråsen stadion på kampdager. Og ikke nok med det. Når Lillestrøm spiller bortekamper, må 23-åringen også finne seg andre steder å være.

– Frem til nå har politiet brukt politilovens paragraf 7 for å bekjempe casuals. Dette gir oss mulighet til å bortvise mennesker i 24 timer om nødvending. Men med besøksforbud har vi en mer permanent løsning, sier Hrenovica.

Dersom besøksforbudet brytes kan 23-åringen nå bli pågrepet. Han risikerer også å få en bot.

– Min klient mener selv han ikke er en trussel for noen, og at han bare er et alminnelig fotballinteressert menneske, sa 23-åringens forsvarer, Henrik Bliksrud, da saken ble kjent.

Påtalemyndigheten ønsket opprinnelig å ilegge besøksforbud for fire menn fra det såkalte casualmiljøet på Lillestrøm. Men i Nedre Romerike tingrett fikk ikke politiet medhold for alle fire.

Justisminister varsler lovending

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har varslet at et forslag til lovendring, som skal gjøre det lettere å utestenge voldelige supportere, skal legges frem for Stortinget før sommeren.

Lovendringen kan ta tid. Det ønsket ikke Romerike politidistrikt å vente på.

– Vi er glad Romerike politidistrikt er offensive i denne saken, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff.

Han påpeker at forbundet registrerer at også Lillestrøm Sportsklubb og utelivsbransjen på Romerike har hatt en konsekvent hard linje overfor bråkmakerne.

– Det er vi glad for, samtidig som vi ser frem til at justisdepartementets varslede skjerping av loven kommer til politisk behandling, sier Graff.