Politiet lar turister jobbe

Det er ulovlig å tjene penger når man har turistvisum. Likevel er det nettopp det mange prostituerte og tiggere i Oslo gjør. Og politiet har ikke tid til å gjøre noe med det.

tigger
Foto: Lise Aaserud / Scanpix

Utanlandske tiggere og prostituerte som mangler arbeidstillatelse i Norge blir ikke utvist av politiet i Oslo.

 

Mange kommer til hovedstaden på turistvisum, men bruker tiden her til å tjene penger.

Ofte ser man disse som prostituerte eller tiggere i byens gater. De blir her i tre måneder, og tjener så mye som mulig, før de reiser til et annet land og fortsetter på samme måten.

I Oslo sentrum skal man ikke gå langt før man møter utenlandske tiggere.

Eksplodert

- Det eksploderte etter at tiggeforbudet ble opphevet for ett år siden, sier leder i Oslo Handelsstands forening, Jan Berggraf.

 Han mener tiggerne oppleves som et problem både av de som jobber i butikkene, og av kundene. Derfor ønsker han at politiet skal gripe inn.

Men den gang ei. Siden tigging og prostitusjon er lovlig i Norge, er ikke dette en prioritert oppgave for politiet. Selv om det altså er ulovlig å tjene penger på turistvisum.

- Har hendene fulle

- Vi gjør ingen ting så sant ingen er til plage for veldig, velig mange, eller barn er involvert, sier politioverbetjent Geir Guldvog Mjåset ved utlendingsseksjonen.

- Vi. har hendene fulle, og må prioritere tyngre saker.

Utlendinger som dømmes i en sak der de risikerer mer enn seks måneder fengsel, kan utvises.

I tillegg kan politiet bortvise turister som mangler identitetspapirer eller penger til oppholdet i Norge. De må da reise fra landet, men kan komme tilbake senere hvis de ønsker det.

Og det er ikke få oslopolitiet bortviser eller utviser.

- Det skjer jevnlig. Nesten daglig, sier Mjåset.

Ber til Stortinget

Selv om politiet prioriterer alvorlig kriminalitet, håper Oslo Handelsstands forening at flere tiggere og gateselgere vil bortvises hvis Stortinget på nytt forbyr tigging.

- Det er stortingsflertallet som har ansvaret for denne situasjonen, sier Jan Berggraf.

Før sommerferien vil handelstandsforeningen be Stortinget sørge for å gi politiet mulighet for å gripe inn overfor tiggere ved å forby aktiviteten igjen..

 - Det kan ikke utvikle seg videre på denne måten, mener Berggraf.