Hopp til innhold

Politiet kan få blålys hele tiden

Om det kommer en politibil med tente blålys bak deg – så er det ikke sikkert at du har gjort noe galt, eller at politibilen vil forbi. Kanskje bilen bare har «cruise lights».

Politibiler med og uten blålys

BLÅLYS: Hvordan blålysene endelig kommer til å se ut, avhenger av svarene i høringsrunden som nå er i gang.

Foto: Politiet

Dette blålyset er et litt annet type blått lys, og lyser i ytterkanten av lysbøylen på taket av politibilen. Lyset er svakere og konstant, i motsetning til blålysene under utrykning.

Etter en testperiode i Oslo, har nå et forslag om å gjøre dette blålyset permanent blitt sendt ut på høring.

Det er Vegdirektoratet som foreslår å endre forskriften slik at den åpner for bruk av identifikasjonslys på politiets uniformerte utrykningskjøretøy.

Politidirektoratet ønsker forslaget velkommen.

– Politiet ønsker å ha en synlighet hele tida, ikke bare i akuttsituasjoner. Vi vil vise at vi er til stede i gatebildet når det er mørkt for eksempel, og det bidrar slike lys til. Det gjør det lettere for folk å få kontakt med oss hvis de har behov for det, sier Elisabeth Rise som er seksjonssjef i Politidirektoratet.

Frykter ikke forvirring

I høringsforslaget skriver Vegdirektoratet at «lyset skal virke gjenkjennende og uten å virke provoserende eller urovekkende overfor omgivelsene. Det skal ikke brukes under utrykning». Andre biler skal altså ikke vike veien hvis en politibil kommer med slike lys.

– Er det ikke fare for at folk skal forveksle disse blålysene med blålys under utrykning?

– Nei, vi mener vi har fått justert blåfargen og kraften på lyset, sammen med at det er konstant og ikke pulserende slik vi er vant til å se blålys i utrykninger, sier Elisabeth Rise i Politidirektoratet.

Hun understreker at de etter høringsrunden eventuelt kommer til å endre utseendet på lysene, og at det skal lages klare retningslinjer for bruken, slik at folk ikke blir forvirret og misforstår.

Politibil under utrykning

Politidirektoratet tror forskjellen på de nye blålysene og utryknings-blålysene er så store at folk ikke blir forvirret.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Erfaringer fra andre land

Denne typen lys er allerede tatt i bruk i flere andre land som USA, Storbritannia og Sverige, og erfaringer derfra er gode, ifølge Vegdirektoratet.

Tilbakemeldingene fra feltforsøket i Oslo politidistrikt har også vært positive, heter det i høringsforslaget.

«Politimannskapene er positive til ordningen samtidig som eksterne samarbeidspartnere og publikum har opplevd en større tilstedeværelse med tanke på politiets patruljevirksomhet».

Også Norges Automobil-Forbund NAF synes dette er en god ide, sier de til NRK i dag.