NRK Meny
Normal

Håper teletrafikk kan gi nye opplysninger om Sigrid

Politiet håper Sigrids mobiltelefon kan gi svar på hvor hun befant seg i minuttene før hun forsvant. I håp om å få ny informasjon har politiet påberopt seg nødrett til å hente ut teletrafikk fra Østensjø-området.

Østensjø

Politiet er ikke sikre på om Sigrid var ved Østensjø barnehage, eller om telefonen og skoene hennes ble dumpa der. Nå håper politiet at mobiltelefonen kan hjelpe dem å komme til bunns i dette.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Kort tid etter at Sigrid Schjetne ble meldt savnet, ble mobiltelefonen, skoene og sokken hennes funnet ved Østensjø barnehage, som ligger noen hundre meter fra der hun bor.

Mobiltelefonen er et av få handfaste spor politiet har å jobbe med. Nå håper de telefonen kan inneholde informasjon om bevegelsene til 16-åringen i tida før hun ble borte.

– Vi jobber med alle data og informasjon denne telefonen kan gi, samtidig som vi selvfølgelig også jobber med andre elektroniske spor, sier Grete Lien Metlid, som er leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, til NRK.

Mobiloperatørene lagrer informasjon

Ved hjelp av mobiloperatørenes basestasjoner blir informasjon om hvor man befinner seg lagra i telefonen. Håpet er at denne informasjonen kan gi svar på hvor Sigrid var i minuttene før hun forsvant.

Informasjonen som ligger i iphonen kan også gi svar på om hun befant seg i en bil, eller om hun gikk til fots.

I områdene rundt Østensjø er det mellom 20 og 30 basestasjoner som fanger opp mobiltelefoner i området.

Det blir loggført både avsender, mottaker, dato og klokkeslett ved SMS og telefonsamtaler.

Men en gjerningsmann vil også kunne spores uten å ha brukt sin mobiltelefon aktivt. Så lenge han har hatt telefonen på på det aktuelle tidspunktet, kan dette bidra til viktig informasjon for politiet.

– Det er ikke et eneste område i sentrale strøk som ikke fanger opp aktivitet fra mobilen, sier Torstein Olsen, direktør i Post- og teletilsynet, til VG

Ber om forsterkninger

Telenor opplyser at så lenge mobiltelefonen er skrudd på, kan informasjonen bli fanga opp og lagra hos mobiloperatøren. Men denne informasjonen blir liggende maksimalt ett døgn.

– Dette er store mengder informasjon, og det er flere personer som jobber med dette. Det er en av de største prosjektene vi har i antall personer, sier Metlid til NRK.

Politiet meldte i dag at de har styrka kapasiteten. De har hittil brukt mye tid og ressurser på å gå gjennom det omfattende etterforskningsarbeidet, og ber nå om forsterkninger.

Den siste uka har politiet fått inn opp mot 1400 tips, men uten at noen av dem har ført til et gjennombrudd i saken. Politiet oppfordrer alle som har sett eller hørt noe som kan være relevant for saken, om å ta kontakt.

Her er de konkrete sporene politiet foreløpig har å gå etter:

  • Mobiltelefonen: Politiet jobber med å analysere fingeravtrykk fra Sigrids mobiltelefon som ble funnet sammen med skoene hennes og en sokk ved Østensjø barnehage. Politiet utelukker ikke at mobilen kan ha blitt brukt av andre enn Sigrid på tidspunktet hun forsvant.
  • Observasjon av bil: Et vitne så en bil med lysene på rett utenfor Østensjø barnehage rundt 00.15, samtidig som det siste livstegnet kom fra Sigrid i form av en tekstmelding. Bilisten har ikke meldt seg, noe som gjør bilen mer interessant for politiet. Meldt seg har heller ikke sjåføren i en sølvgrå Golf, som politiet ønsker kontakt med.
  • Facebook-tilgang: Sigrids Facebook-side er et av sporene politiet har sagt de legger mye vekt på. Rohde sier at politiet har sendt ut et nødskjema, men at de nå ser seg nødt til å utarbeide en rettsanmodning for å få utlevert informasjonen. Facebook på sin side hevder de har gitt politiet den informasjonen de har bedt om.
  • Overvåkningsbilder: Den mystiske bilen som skal ha kjørt ned Låveveien ved Østensjø barnehage kan være fanget opp av overvåkningskameraer på Statoil-stasjonen som ligger et par hundre meter unna barnehagen. Politiet sitter også på overvåkningsbilder av Sigrid ved Oslo sentralstasjon tidligere på dagen. Politiet har frigitt disse bildene for å gjøre det lettere for folk å huske om de har sett jenta og for å vise hva slags plagg man leter etter.
  • Klær: Fredag ble det klart at den hvite sokken ved barnehagen tilhører Sigrid. Sokken som ble funnet ved Skullerud har ikke politiet DNA fra, og de anser det som lite trolig at den tilhører Sigrid. Etter at overvåkningsbildene av Sigrid ble frigitt torsdag, har politiet fått inn mye klær som de nå jobber med å sortere.