Hopp til innhold

Politiet frykter mer gjengbråk

Konflikter mellom kriminelle gjenger fører ofte til gjentagende voldshandlinger. Politiet er bekymret etter at et drap og flere skyteepisoder de siste månedene kan knyttes til gjengmiljøene i Oslo.

Person skutt på Ensjø

Drapet på Ensjø den 13. august knyttes til en av de kriminelle gjengene i Oslo. Politiet prøver nå å forebygge nye konflikter etter drapet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Gjengmedlemmene driver med alle typer kriminalitet som de kan få penger ut av. Vold, trusler, narkotika og bedrageri. Fellesnevneren er profittmotivert kriminalitet, sier politioverbetjent Torstein Holand. Han er leder av Spesielle operasjoner ved Oslo politidistrikt, og jobber opp mot kriminelle gjengenr

Han mener dagens konflikter knyttes til konflikter i kjølvannet av kriminalitet.

– Nå er det mye som tyder på at det inngås nye samarbeidsavtaler på tvers av gjengene. Gjengmedlemmene vet ikke om de kan stole på hverandre, de vet ikke lenger hvem som hører til hvor.

To store gjenger

B-gjengen og Young Guns er de største aktørene i dette miljøet. I tillegg mener politiet at noen nye aktører nærmer seg gjengdefinisjonen.

Tallet på gjengmedlemmer er stabilt. De nye som knyttes til gjengene, kommer inn på grunn av ferdigheter, ikke på grunn av familiebakgrunn eller hvor de har vokst opp.

Torstein Holand

– Vi skal ha fokus på gjengkonflikter og gjengkriminalitet i lang, lang tid framover, sier politioverbetjent Torstein Holand. Han er leder av spesielle operasjoner ved Oslo politidistrikt.

Foto: Oslo politidistrikt

– Det som har betydning er kompetanse. Det ser vi generelt i organisert kriminalitet. Man henter inn den kompetansen man trenger for det ene eller andre, sier Holand.

Vil ramme inntektene

Politiet mener de har forholdsvis god kontroll på gjengene. Et mål nå er å forebygge konflikter mellom de kriminelle, for ytre fiender styrker samholdet i gjengene.

– Den andre hovedinnsatsen har som mål å ramme den kriminaliteten som gir gjengene inntekter, sier Holand.

Han ønsker ikke å si hvor mange det er i politiet som jobber med spesielle operasjoner, men når alle stillingene er besatt blir de betydelig flere enn det var i det tidligere gjengprosjektet i Oslo politidistrikt.

Nulltoleranse

Holand sier de jobber målrettet med å fengsle personer på alle sider i gjengmiljøet.

– Vi har god oversikt over hvem som har de forskjellige rollene i gjengmiljøet, og vi setter inn de tiltakene vi mener gir best effekt mot de riktige målene. Så strekker vi det ned mot nulltoleranse, alt fra kjøring uten førerkort og hele spekteret videre, slås ned på. De skal merke at vi er der.

– Vi har et særlig fokus på å bekjempe gjengkonflikter og gjengkriminalitet. Vi har hatt det lenge og kommer til å ha det i lang, lang tid framover, avslutter Holand.