NRK Meny
Normal

Politiet etterforsker dumping

Oslopolitiets Finans- og Miljøkrimseksjon skal etterforske beskyldningene om at mudringsselskapet Secora har dumpet tonnevis med slam rett ut i Oslofjorden.

Mudderlekter åpner bunnen og slipper ut giftslam
Foto: Privat

Grunnen til at etterforskning nå blir iverksatt er at det har kommet en anmeldelse av forholdet til politiet.

Fungerende seksjonssjef i Miljøkrimseksjonen bekrefter at tiltak for å sikre etterforskningen blir iverksatt i dag.

Diskuter på NRK Torget: Hva mener du om dypvannsdeponiet på Malmøykalven?

- Det var vi som anmeldte

Norges miljøvernforbund sier at det er de som har anmeldt Secora til politiet.

- Vi har anmeldt dem, men det er mulig at også flere andre har gjort det, sier Snorre Sletvold, nestleder i Norges miljøvernforbund.

Han sier at de også tidligere har anmeldt selskapet, men at saken da har blitt henlagt på grunn av bevisets stilling.

- Stans dumpingen umiddelbart

Saken rundt Secora begynte å rulle i går da en en tidligere arbeider i firmaet, som VG har snakket med, sa at det er dumpet tonnevis med slam ut i vannoverflaten istedet for å pumpe dette ned til havbunnen.

Byråd for miljø og samferdsel, Petter N. Myhre sa på NRK i dag tidlig at han vil vurdere å stanse deponeringen dersom en granskning viser at det har foregått ulovlig dumping. Dette synes Aud Kvalbein (KrF) er uholdbart.

- Dette er jo en helt ulogisk rekkefølge. Man må først stanse deponeringen når det blir så mye usikkerhet, og så granske. Vi ber nå Myhre stanse deponeringen umiddelbart, mens granskingen foregår, sier Kvalbein.

- Flere hundre tonn dumpet

Mannskapet har skjult den ulovlige aktiviteten ved å la pumpene bare gå på tomgang sier han til VG.

- Jeg har ikke oversikt over hvor mange tonn vi har sluppet ut, men det er ikke rent lite. En lekter rommer 250 tonn, og det er ikke få ganger vi tømte den rett ut i vannet, sier han til VG.

Oslo Havn krever nå redegjørelser fra selskapet. Secora avviser derimot at det har vært systematisk dumping av giftig slam ved Malmøykalven. I et år har Secora nektet å frigi rapporter som kan gi svaret på hva som har foregått.