NRK Meny
Normal

Politiet legger lokk på siktelsen i Sigrid-saken

Politiet bekrefter i dag at et vitne i Sigrid-saken er siktet for å ha avgitt falsk forklaring. Vitne har vært i avhør, men politiet nekter å kommentere hvilken feilinformasjon vitnet skal ha gitt.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Det er 24 dager siden 16-åringen forsvant fra Østensjø i Oslo. Familien har utlovet en dusør på 1 million kroner for opplysninger som kan føre til oppklaring av saken.

Foto: Privat / NTB scanpix

Hanne Kristin Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde er ordknapp om siktelsen.

Foto: NRK
Harald Stabell

Familiens bistandsadvokat Harald Stabell ønsker ikke å kommentere siktelsen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Den siktede er dømt for overfallsvoldtekt og blotting og er i slutten av 20-årene, heter det i dommen som NRK.no har tilgang til.

Politiet skriver i en pressemelding torsdag morgen at vitnet som nå er siktet ikke vil bli fremstilt for varetektsfengsling for falsk forklaring.

Vitnet bor i det samme området som den savnede.

– Vi kan bekrefte at et vitne i Sigrid-saken er siktet for falsk forklaring. Vitnet har vært i avhør, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i meldingen fra politiet.

– Ut over dette ønsker politiet ikke å kommentere detaljer i siktelsen om den falske forklaringen, opplyser politiet.

Ifølge Dagbladet mener politiet at mannen ikke snakker sant om hvor han var på et bestemt tidspunkt. NRK vet at mannen ikke sitter i avhør eller blir holdt av politiet torsdag formiddag.

Har du tips eller innspill til saken?Tips oss.

– Viktig å ettergå informasjon

I en omfattende straffesak vil det alltid være viktig for politiet å ettergå den informasjonen som kommer opp i forbindelse med avhør i saker som er under etterforskning, heter det i meldingen.

Uriktige eller falske forklaringer til politiet kan i verste fall vanskeliggjøre politiets arbeid og forårsake at politiet bruker ressurser på en gal måte, skriver politiet.

NRK.no har kontaktet Harald Stabell, men han vil ikke kommentere de nye opplysningene.

Ifølge VG gikk den nå siktede mannen til politiet med en observasjon av Sigrid, etter å ha hørt om saken i mediene.

Politiet har gått gjennom observasjonen, og i forbindelse med en rekonstruksjon, skal de ha informert ham om at den observasjonen han har meldt fra om, ikke kan stemme.

– En «skinnsiktelse»

Nå er han siktet for falsk forklaring i forbindelse med 16-åringens forsvinning. Det var TV 2 som meldte om siktelsen onsdag kveld.

Kim Gerdts er vitnets forsvarer, men det har foreløpig ikke lyktes NRK.no å få ham i tale. Til VG opplyser han følgende:

– Her har politiet benyttet seg av en «skinnsiktelse» for å kunne gjennomføre tvangsmidler. Dette mener vi er ulovlige tvangsmidler og dette vil få etterspill, sier Gerdts til VG.

Politiet har de siste dagene sagt at de vet mer enn de vil gå ut med. Politiet har kommet et godt stykke på vei i kartlegging av bevegelsene i området i tidsrommet Sigrid forsvant og spisser nå etterforskningen mot viktige funn.

Det er 24 dager siden 16-åringen forsvant fra Østensjø i Oslo. Familien har utlovet en dusør på 1 million kroner for opplysninger som kan føre til oppklaring av saken.

LES OGSÅ: Sjekker navngitte bileiere