NRK Meny
Normal

Politiet advarer mot Obama-fjas

Du risikerer både bøter og arrestasjon hvis du blir tatt med laserpenn og softgun i Oslo i dag.

Barack Obama i Air Force One
Foto: AP Photo/Susan Walsh

Hold deg unna åpne vinduer og la laserpennen ligge igjen hjemme. Det er politiets oppfordring til folk som ønsker å få et glimt av president Barack Obama i dag.

– Arrestasjoner og bøter

– Noen finner på det mest utrolige. Å ha med seg softgun og liknende er veldig uklokt. Jeg håper folk ikke finner på slikt, sier politimester i Oslo, Anstein Gjengedal.

I tillegg til softgun, er heller ikke laserpenner populært. De lommelykt-lignende gjenstandene sender sterke fargede stråler som kan lyse flere kilometer. Å bruke dette til guttestreker, som Gjengedal kaller det, vil få store konsekvenser.

– Det vil bli tatt hånd om av politiet. Vi vil slå hardt ned på slike stunt. Man kan regne med både å bli arrestert og få bøter, sier han.

LES: Her er Nobel-programmet

– Ikke len deg ut av vinduet

Tidligere har politiet gått ut med blant annet vindusregler til folk som kan få et glimt av årets fredsprisvinner når han passerer en av Oslos gater. Og de gjelder fremdeles:

– Man kan stå litt unna vinduet og se ut. Lener man seg framover kan det bli misforstått. Da kan vi tro at de skal kaste noe ut av vinduet eller liknende. Vi oppfordrer folk til å oppføre seg normalt og ikke henge ut av vinduer. Vinduene bør helst være lukket, sier Gjengedal.

LES OGSÅ: Slik er Oslo under Obama-besøket

Normal oppførsel er altså politiets stikkord til folk som ønsker å være der Barack Obama er.

– Oppfører man seg normalt går dette veldig bra. Det er selvsagt lov til å vinke til presidenten. Man bør oppføre seg som på en vanlig hverdag i Oslo, så går dette veldig bra, sier han.