– Hvis naskingen fortsetter må jeg bytte jobb

I fjor økte antallet anmeldte naskesaker i hovedstaden med over 18 prosent, viser tall fra politiet. Butikkeier Thomas Leker Henriksen fortviler over økningen.

I fjor økte antallet anmeldte naskesaker i hovedstaden med over 18 prosent, viser tall fra politiet. Butikkeier Thomas Leker Henriksen fortviler over økningen.

Se video fra lekebutikken på Stovner senter. Bunken med anmeldelser etter nasking vokser seg stadig større. Fotograf: Ingvild Baltzersen Sund/NRK

Thomas Leker Henriksen driver lekebutikk på Stovner senter, og opplever stadig at folk tjeler fra butikken hans.

– Naskingen har egentlig blitt verre og verre for hvert år, og nå har det toppet seg for meg i hvert fal, sier Henriksen.

Butikkeieren har en stor bunke med anmeldelser liggende, men er svært oppgitt over at mange av sakene blir henlagt- til tross for at han kan føre bevis for det meste.

– Nå er det 32 kameraer inne i butikken. Så mange tror jeg ikke en gang at banken ved siden av har, forteller Henriksen- som også har hengt opp flere lapper med påskriften "alt tyveri blir anmeldt".

– Men det blir bare mer og mer tyveri fordi de som stjeler ikke får noen straff for det de gjør. Dette går utover levebrøet mitt, hvis naskingen fortsetter må jeg finne på noe annet å gjøre.

Saken fortsetter under bildet:

Thomas Leker Henriksen

De som stjeler pleier å ta ut lekene fra pakningen og putte dem i en bærepose, forteller Thomas Leker Henriksen.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Straffskylden for nasking er liten

Lekebutikken på Stovner er ikke alene om å slite med at varer forsvinner. Fra 2011 til 2012 økte antallet anmeldte naskesaker med 18,4 prosent.

I Oslo politidistrikt ble 5700 naskesaker anmeldt i fjor, og av dem regnes 4300 sakern som oppklart.

Seksjonssjef Audun Kristiansen i Oslo politidistrikt

Seksjonssjef Audun Kristiansen i Oslo politidistrikt sier 4300 av 5700 naskesaker ble oppklart i fjor.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Det er en ganske høy oppklaringsprosent, mener Seksjonssjef Audun Kristiansen i Oslo politidistrikt.

Men han bekrefter samtidig at en anmeldelse av nasking ofte ikke ender med bot eller fengselsstraff.

– Når det gjelder naskeri regner man straffeskylden for liten, og hvis man går ned til de minste naskeriene vil man fort kunne få en påtaleunnlatelse, som betyr at forbrytelsen blir registrert, men at det ikke gis bot.

– Politiet må foreta vurderingen av de anmeldelsene vi har utifra den kapasiteten vi har til å etterforske saker. Noen må dessverre henlegges på grunn av liten saksbehandlingskapasitet.