Hopp til innhold

Pistolen blir en del av uniformen

SKI/FOLLO (NRK): Etter 16 år i politiet startet Per Olav Tjore for første gang dagen med å spenne på seg pistolen. Han tror det kommer til å bli en permanent ordning.

Væpnet politi

I Follo politidistrikt er det rundt 130 politifolk som nå er pålagt å bruke våpen som en del av tjenesteantrekket. Innsatsleder Per Olav Tjore patruljerte tirsdag for første gang bevæpnet på en vanlig dag på Ski Storsenter.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Fra klokken åtte tirsdag morgen begynte politi over hele landet å bære våpen. I fire uker skal uniformert innsatspersonell være bevæpnet før det tas en ny vurdering.

– Litt spesielt er det jo, Jeg tror vi er et steg nærmere en permanent bevæpning, jeg tror det er en uunngåelig utvikling, sier Per Olav Tjore, innsatsleder i Follo politidistrikt.

De neste fire ukene er det påbudt for ham å ha med pistol på patrulje.

Bevæpnet

Pistolene lagres etter spesielle forskrifter i et våpenskap. Det er strenge rutiner rundt utkvittering og innlevering av våpenet.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Mer som et verktøy

Tjore synes ikke det er så spesielt å gå bevæpnet selv på en fotpatrulje i et formiddagsstille Ski Storsenter. Han har aldri avfyrt våpenet ute på jobb, men han er klar til å bruke det hvis han må.

– For de fleste politifolk er pistolen mer et verktøy som vi henter fram når situasjonen krever det. Slik vil det være framover også. Selv om vi har pistolen i hylster vil den jo ikke bli tatt fram før behovet er der, sier han.

Bakgrunnen for bevæpningen er at Politiets sikkerhetstjeneste har kommet med en ny trusselvurdering. De advarer mot en økt terrorfare, som er rettet mot spesielle grupper, blant annet politifolk.

Arne Jørgen Olafsen

– Våpen skal brukes når det er riktig å bruke det. Det er fortsatt en våpeninstruks som regulerer bruk av skytevåpen for norsk politi, sier politimester i Follo politidistrikt Arne Jørgen Olafsen.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Politimesteren i Follo Arne Jørgen Olafsen, er blant dem som håper at pistolpåbudet kun blir gjeldende i spesielle situasjoner.

– Vi har brukt tid på å diskutere hvordan vi skal gjennomføre det rent praktisk. Gode innsatsledere har sørget for at alle er fortrolige med situasjonen vi står opp i nå, sier Olafsen.

Kan endre oppførsel

Alle som er kvalifisert gjennom et minimum 48 timers årlig langt kurs, må bære en pistol på hofta når de utfører uniformert tjeneste i fire uker framover.

– I enkelte situasjoner vil tjenestemennene måtte oppføre seg annerledes enn de ville gjort uten våpen. Det er naturlig å holde noe mer avstand til enkelte publikumsgrupper, særlig hvis det er knuffing og liknende. For man ønsker ikke at uvedkommende skal komme borti hofta der man har våpenet, avslutter Olafsen.