Hopp til innhold

Moderne pillebokser og rompespylere

For 20 millioner kroner årlig skal Oslo kjøpe pillebokser som snakker, og doer som vasker og tørker automatisk.

Snakkende pilleboks

En pilleboks som dette sender en alarm til hjemmetjenesten hvis du glemmer å ta medisinen din for andre gang.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Investeringen er ett av flere tiltak for å sørge for at flere gamle kan bli boende hjemme lengst mulig. Aud Kvalbein (Krf) er eldrebyråd og sier at allerede nå er det mange som bor hjemme hele livet.

– Det er hjemme vi trives, det er hjemme vi sparker av oss tøflene. De aller fleste av oss vil være hjemme i vår egen borg. Og hos den nye generasjonen gamle er dette ønsket sterkere, det ser vi av undersøkelser, sier Aud Kvalbein.

Snakkende pilleboks

Aud Kvalbein

Aud Kvalbein, eldrebyråd.

Foto: KrF

Pillebokser som skjønner om du har husket å ta kveldspillene dine, er et av tilbudene flere gamle Oslo-folk kan få tilbud om. Hjemmesykepleieren fyller opp pilledispenseren og stiller den inn med dato og klokkeslett for når pillene skal komme ut.

– Når fru Hansen da skal ta pillen piper pilleboksen, og hun husker lettere å ta medisinen sin. Vanligvis ville hjemmetjenesten ha kommet for å minne henne på det, og da går man jo og venter. Med en slik boks slipper man det.

Glemmer du å ta medisin én gang, skjer det ikke noe. Men andre gang du ikke tar den går alarmen hos hjemmetjenesten, og da rykker de ut.

– Men er det ikke mange som setter pris på denne daglige menneskelige kontakten og vil savne den?

– Jo, noen vil nok det. For andre er de stadige korte besøkene forstyrrende. Hvis problemet er lite menneskelig kontakt er det andre ting det er klokere å gjøre enn sånne korte pille-besøk. Da må vi legge det opp anderledes med frivillige og besøksvenner, sier Aud Kvalbein.

Spylende toalett med varmluft

Etter inspirasjon fra Århus skal kommunen også investere i toaletter som kan spyle den som bruker det ren, og tørke med varmluft etter vasken.

Hvis du vil se hvordan en slik kombinasjon av toalett og bidét fungerer kan du ta en kikk på denne danske forklarende videoen.

– Man blir spylt og så tørket med en fønvind, og så kan du trekke opp buksene. Hvis eldre kan bruke sånne, kan de klare å gå på toalettet alene mye lenger. Det er godt å slippe hjelp til hygiene. Det har noe med menneskets verdighet å gjøre, sier Aud Kvalbein.

Erfaringer med slike vask-og-tørk-doer viser også at antall urinveisinfeksjoner går ned.

Prøver å få bedre nattefred

I tillegg til velferdsteknologi for gamle har byrådet i Oslo planlagt å bruke 4 millioner kroner årlig de neste fire årene til å utvikle fremtidens seniorsentre.

I løpet av 2015 vil byråden peke ut ett senter øst i byen og ett vest i byen. Disse eldresentrene skal utvide tilbudet sitt og så skal kommunen høste erfaringer av dette.

Målet er her også å hjelpe mennesker med å kunne bo hjemme lengst mulig.

– Hvis vi tar meg og mannen min som eksempel. Vi lener oss på hverandres kunnskap. Jeg er 66 år, statistisk sett lever kvinner lengst. Hvis mannen min dør før meg mister jeg halvparten av vår felles kunnskap.

Aud Kvalbein forklarer at på et slikt senter skal man for eksempel kunne få se i praksis hvordan hjelpemidler fungerer, og dermed blir det lettere å forstå at en selv kan ha nytte av dem. Man kan få veiledning til å selge leiligheten og skaffe seg en mer lettstelt med heis. Og det skal også være treningssenter og kulturtilbud der, og kaffe.

– Vi må aldri forakte eller ta bort kaffekoppen. Den er veldig viktig for helsen.

Et annet tilbud kommunen vil prøve er lyd- eller kameraovervåking av soverommet til mennesker som har behov for at hjemmesykepleien kommer på nattebesøk bare for å forsikre seg om at alt står bra til.

– Du kan jo tenke deg om noen tar i soveromsdøren, da våkner du, og hadde det vært meg ville jeg også blitt liggende våken etterpå. Med en teknisk overvåking får man sove i fred. Men da må bruker selv ønske det, dette er ikke noe vi presser på folk.

Av tekniske hjelpemidler Oslo kommune har fra før er for eksempel en enkel klokke som med lyd forteller «klokken er ti minutter over seks på ettermiddagen».

Du kan også få et røykerør som skal hindre brann hvis du røyker sigaretter, eller en bukse som skal forebygge hoftebrudd.

Eller du kan bruke en enkel mobiltelefon uten tall, men med direktetaster til de fire personene du har valgt å kunne ringe til.

Kols-pasient Robert "Mick" Lambert føler seg tryggere med de nye tekniske hjelpemidlene. Oslo kommune satser på ny teknologi. Målet er at flere med behov for tilrettelegging skal kunne bo hjemme lenger.

I denne reportasjen fra januar sier kols-pasient Robert "Mick" Lambert at han føler seg tryggere med de nye tekniske hjelpemidlene.