NRK Meny
Normal

Må slippe personer uten lovlig opphold løs i Norge

Politiet på Romerike avslører stadig flere som forsøker å ta seg ulovlig inn i landet på Oslo Lufthavn. Men ved noen av tilfellene der Politiets utlendingsinternat er fullt, slippes de inn i Norge.

Bagasjebånd Oslo Lufthavn Gardermoen OSL

– Når vi pågriper personer som tar seg ulovlig inn i landet, kommer de gjerne via Oslo Lufthavn Gardermoen, og bruker falske reisedokumenter, sier politiinspektør Jan Eirik Thomassen.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Dermed slipper de inn i landet. Politiet mistenker at noen av dem har til hensikt å begå kriminalitet fordi de kommer til landet med falsk pass, uten penger eller at de ikke kjenner noen, skriver Romerikes blad.

Vanligvis vil en person som forsøker å ta seg ulovlig inn i landet, bli satt på samme fly og sendt tilbake til hjemlandet. Hvis det ikke lar seg gjøre, blir de sendt til Trandum transittmottak.

– I de tilfellene der det er fullt på Trandum, må vi legge oss i selen for å få vedkommende til å bli sendt ut, sier politiinspektør Jan Eirik Thomassen til NRK.

– Det hender av og til at det ikke lykkes, og da blir vedkommende løslatt.

Hva skjer med dem da?

– Da slipper de inn i Norge, og da mister vi kontrollen på dem, sier Thomassen.

Enkelttilfeller

Jan Eirik Thomassen

Politiinspektør Jan Eirik Thomassen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Han vil ikke gå inn på nøyaktig hvor mange tilfeller det er snakk om, men sier at det er sjelden.

– Det er ikke så veldig ofte, hovedsakelig går det greit. Vi har et utmerket samarbeid med Politiets utlendingsenhet som er ansvarlig for Trandum, men vi har hatt noen enkelttilfeller der det har skjedd.

Thomassen sier at det ikke er et økende problem, men at det dukker opp med ulike mellomrom. Og noen ganger dukker personene opp igjen.

– I en del tilfeller plukkes de opp av Romerike politidistrikt eller et annet politidistrikt, for eksempel Oslo. Og da er det gjerne knyttet til en straffbar handling. Men jeg vil understreke at det ikke er sånn at enhver utlending som tar seg inn, har kriminelle hensikter. Det er ikke sånn det er.

Vil ha flere plasser på Trandum

Thomassen tror at bedre kapasitet på Trandum kan løse problemet.

– Vårt ønske er at Trandum har kapasitet til å ta i mot dem. De er i gang med en ganske stor utvidelse som vi håper vil være nok, men de har et lite stykke igjen før de har full kapasitet. Men vi håper at det vil være nok når de åpner, ikke bare til Romerike, men også til politidistrikt andre steder.