Pengemangel kan stenge barnehager

Flere kommunale barnehager i Oslo kan bli stengt, på grunn av dårlig økonomi.

Futura barnehage
Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Bydel Nordstrand har vedtatt full ansettelsesstopp og vikarstopp i barnehagene ut året.

De barnehageansatte får heller ikke jobbe overtid.

Utdanningsforbundet krever at barnehagene på Nordstrand får dispensasjon fra ansettelses- og overtidsstoppen som er innført i bydelen.

Ellen-Sofie Christensen
Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

- Vi krever at vi må få dispensasjon fra overtidsstopp, vikarstopp og stillingsstopp for barnehagene i bydelen Nordstrand. På lang sikt krever vi at det må komme inn midler til overtid og vikarer i budsjettene, sier leder i Utdanningsforbundet i bydel Nordstrand Ellen-Sofie Christensen

Pengemangel

Barnehagestyrere frykter at barn skal stikke av eller skade seg på lekeapparater uten at de ansatte merker det, fordi de er for få på jobb.

Pengemangelen gjør at leker og bygninger ikke blir vedlikeholdt. Det er heller ikke penger til foreldre og personal møter eller til førstehjelpskurs, noe alle barnehager er pålagt å ha.

Krisemøte

På et krisemøte i Nordstrand i går kveld fastslo 20 barnehagestyrere at det er svært sannsynlig at de må stenge avdelinger eller redusere åpningstiden fordi de ikke kan drive forsvarlig med dagens rammer, skriver Dagsavisen.

Styrerne i Nordstrand sier de er villige til å gå til streik mot kommunens budsjett.

Utdanningsforbundet oppfordrer nå foreldre til å melde fra til bydelen hvis de opplever at det er for få ansatte i barnehagene.

Uakseptabelt

Barnehagebyråd Torger Ødegård mener det er uakseptabelt med stengte barnehager eller redusert åpningstid. Ødegård ber nå bydelene rydde opp.

Hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Oslo Hanne Brunvall forteller til Dagsavisen at mange jobber uten å kreve overtidsbetaling fordi de vet at det ikke går økonomisk.

I følge Utdanningsforbundet er det brudd på både barnehageloven og grunnbemanningsavtalen når det ikke settes inn vikar eller ansettes personer i ledige stillinger.

Innkjøpskontroll i Østensjø

Bydel Østensjø innførte ansettelseskontroll og innkjøpskontroll i september, på bakgrunn i bydelens anstrengte økonomi.

- Vi har sagt til barnehagene at det er viktig å komme på plussiden i regnskapet og at store innkjøp må vente til neste års budsjett, sier Anne Isene Bjørland, seksjonsleder for barnehager i Østensjø bydel.

 - Det er ikke aktuelt å stenge noen barnehager i Østensjø, sier hun.