Hopp til innhold

Pekte ut eksvenn

Da han ble klar over at bilen han hadde levert ble brukt til Munch-ranet, følte 39-åringen seg lurt. Nå hevner han ranerne i retten.

Skrik og Madonna
Foto: Munch-museet, Munch-museet / Richard Jeffries / handout / Scanpix

Med tydelig håp om strafferabatt forteller 39-åringen om sin innblanding i ranet av Munch-bildene Skrik og Madonna den 22. august 2004.

I tingretten i fjor ble han dømt til fire års fengsel for medvirkning.

Under forklaringen i retten onsdag sa mannen at følte seg lurt da han innså at bilen han hadde overlevert etter avtale med kameraten Bjørn Hoen, var blitt brukt under ranet.

- Bjørn regna vel med at jeg ville holde kjeft som en gammel trosregel. Det bestemte jeg meg for ganske tidlig, at den dagen jeg blir arrestert, så holder jeg ikke noe tilbake, sa 39-åringen i retten.

Kameraten organiserte

Han var blitt lovet at den stjålne Audien som ble overlevert, ikke skulle bli brukt til ran eller andre straffbare forhold som kunne medføre mer enn seks år i fengsel.

Bakerst på tiltalebenken i Borgarting lagmannsrett sitter Bjørn Hoen og hører på eksvennens forklaring.

Gjennom to dager har han hørt den tidligere kameraten snakke ham stadig lenger inn i Munch-saken.

I forklaringen uttrykte 39-åringen ingen tvil om at det nettopp var Hoen som var organisatoren bak det dramatiske ranet.

På grunn av 39-åringens nye og utvidede forklaring blir nå ankesaken forsinket. Ifølge den opprinnelige tidsplanen skulle alle de seks på tiltalebenken ha forklart seg onsdag.

Resten av uken er satt av til vitneførsel fra de mange politietterforskerne som har arbeidet med å oppklare kunstranet.

Fordi de andre forsvarerne i saken også har mange spørsmål til 39-åringen, blir nå vitneførselen forskjøvet.

- Jeg har mange spørsmål jeg vil ha svar på torsdag, sier advokat Morten Furuholmen.

- Gutta får nappe ned de jævla maleriene

Også Tharaldsen blir plassert i Munch-saken, ifølge 39-åringens nye forklaring. Blant annet skal Petter Tharaldsen ha spurt om råd om hvordan Skrik og Madonna kunne tas ned fra veggen i Munch-museet.

Episoden skal ha funnet sted da ransbilen skulle overleveres til medtiltalte Petter Tharaldsen den 15. august 2004, en uke før ranet

Tharaldsen skal ha vist fram en enkel avbitertang og spurt den mer teknisk kyndige 39-åringen om den var egnet til å klippe over en metallvaier.

- Jeg sa nei, det gikk ikke å klippe av noe med en slik tang, fortalte mannen i retten.

Da får gutta ta og nappe ned de jævla maleriene da, skal Tharaldsen ha svart, ifølge 39-åringen.