Hopp til innhold

Pasienter shopper legemidler

Pasienter som går fra lege til lege for å få vanedannende medisiner - såkalt legeshopping - er et omfattende problem i Oslo og Akershus.

Piller
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Apotekene vegrer seg for å melde fra når de har mistanke om dette blant annet fordi de er redde for å bryte taushetsplikten.

Omfattende problem

Bestyreren ved Apotek 1 på Holtet i Oslo bekrefter at problemet er stort. Her møter de ansatte kunder som de tror misbruker vanedannende preparater, hver eneste uke.

- Disse pasientene går ikke bare til fastlegen og en lege til, men kanskje til tre, fire og til og med fem leger. I Oslo er det jo nok apotek å gå til, sier bestyrer Jannicke Krogh.

Det er vanskelig for den ansatte å definere om kunden er misbruker eller ikke - i hvert enkelt tilfelle, sier Krogh.

Petter Schou
Foto: NRK

Har plikt til å varsle

Fylkeslege Petter Schou understreker at apotekene både har rett og plikt til å varsle ved mistanke om pillemisbruk.

- Hvis et apotek ser at en pasient har med seg resept på legemidler fra flere forskjellige leger, så har de en plikt til å melde fra om dette, sier Schau.

Men bestyreren på apoteket på Bekkelaget mener det ikke er fullt så enkelt.

- Taushetsplikten sitter i ryggmargen til alle oss som jobber i apotek. Den er veldig innarbeidet .

Fylkeslege Petter Schou mener regelverket er klinkende klart på at apotekene skal varsle ved mistanke om pillemisbruk. Det er for enkelt å drive såkalt legeshopping mener han.

- Det er lett å finne leger som har en liberal forskrivningspraksis, det har vi sett i en rekke saker. Legeshopping er en utfordring for legene selv, apotekene og samfunnet.