Hopp til innhold

Reisen til pølsens begynnelse

Stadig flere er interessert i å vite mer om maten de spiser. Et sted å begynne er å lære å partere dyret selv.

Terje Holen står over en halv gris med en sag løftet til værs. 20 kursdeltakere følger ivrig med.

– Man trenger ikke avansert utstyr. En vanlig sag, en kniv og en kjøkkenbenk er alt som trengs, forteller Terje Holen. En skvett med desinfisering gnis ut i håndflatene, så setter han til verks. Lyden av sag mot kjøtt blander seg med Mathallens øvrige summing.

Økogris

Grisen som parteres skal ha levd et lykkelig liv. Tore Jardar er bonden som brakte den til bordet fra Virgenes gård i Vestfold. Der har grisene god plass og får boltre seg på grønne beiter. Purke og unger blir ikke skilt før purka skal bli mor på nytt.

– Folk blir stadig mer interessert i å vite mer om dyret de kjøper kjøtt av. Er det et industrilam, eller har det gått på beite? Flere vil også lære mer om kjøttproduksjon, sier Terje Holen.

Holen begynte å holde kurs i kjøttskjæring for to år siden. Han er med i Oppland bonde- og småbrukarlag og har tidligere vært slakter. Han vil ha folk til å huske at det er mulig å behandle kjøtt på kjøkkenbenken.

Teksten fortsetter under bildet.

Parteringskurs på Økouka

SAG OG KNIV: Man trenger ikke mange redskaper for å partere en gris.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

LES OGSÅ:

Tapt kunnskap

Økouka er en festival for økologisk mat. Kurs og foredrag som gir innsikt i temaet står på programmet. Parteringskurset skal minne folk om at indrefileten på butikken er kun en brøkdel av grisen, som har mer å fare med.

– En halv gris er mye kjøtt: Indrefileter, ytrefileter, skinkesteker, spekeskinke, koteletter, og kjøttdeig og pølser. Dette handler litt om å utnytte ting òg. Når du legger ned en viss egeninnsats og gjør ting selv blir det dessuten billigere, forteller kursholderen.

For to generasjoner siden kunne folk i de fleste hjem partere og behandle et slakt. Den kunnskapen har sakte og sikkert forsvunnet, ifølge Holen, men det vil han gjøre noe med.

– Folk er opptatt av å fryse ned kjøtt raskest mulig, noe som stopper mørningsprosessen. Mange er nærmest besatt av holdbarhetsdatoer. Vi er rett og slett i ferd med å bli litt kunnskapsløse. Det er ingen heksekunst å dele opp en halv gris på kjøkkenbenken, mener Holen.

Grisen er nær

Kursdeltakerne stiller spørsmål underveis mens fileter og koteletter tar form på skjærefjøla. Blant de oppmøtte er Paul Kalland. Han regner med å få bruk for lærdommen fra kurset.

– Jeg er veldig interessert i mat og matlaging. Det er spennende å se hvor råvarene kommer fra og hvordan man best kan utnytte dem. Jeg har kjøpt store kjøttstykker før, men ikke så store som et halvt dyr. Etter kurset her så kan man starte med det, sier han.

Men hvor får man egentlig en hel halv gris nå til dags?

Terje Holen har mange forslag. Det enkleste er imidlertid å ta kontakt med en bonde eller en slakterbutikk.

– Det er klart de skaffer en halv gris! Den er ingen problem å få tak i en halv gris hvis man ønsker det.

Parteringskurs i Mathallen

LÆRERIKT: Terje Holen forklarer hva de forskjellige delene i et griseslakt er og hvordan man skjærer dem ut.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

LES OGSÅ: