NRK Meny
Normal

Integreres over hagespadene

I Stovner parsellhage er squash og vårløk synonymt med integrering.

Nedre Stovner Parsellhage

MIDDAG FRA EGEN HAGE: F.v. Salmah Veissi, Brakhas Mohammady, Hamid Javanmiri og Mari Strømsæther spiser grønnsaker fra egen hage.

Foto: Irina Tjelle / NRK

– Her dyrker jeg squash, vårløk, salat - og mye mer!

I stekende sol viser Nowrouz Vaisi fram den drøyt 70 kvadratmeter store hagen han leier i Nedre Stovner Gård parsellhage.

– Er her hver dag

Nowrouz Vaisi i Stovner parsellhage

HVER DAG: Nowrouz Vaisi drar til parsellhagen etter jobb hver dag.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Grønne blader, spirer og skudd stikker opp fra de 97 hageflekkene som utgjør parsellhagelaget på Oslos østkant.

Vaisi innrømmer at han bruker mye tid i parsellhagen.

– Jeg er her hver dag. Fra jeg er ferdig på jobb til klokken 21-22 om kvelden.

For han er parsellhagen et sosialt møtested, ikke bare en hagejobb.

– Vi pleier å komme hit med hele familien og møte andre, det er veldig sosialt. Folk er fra en rekke forskjellige land, og de fleste snakker norsk sammen fordi vi ikke skjønner hverandres språk, sier Vaisi.

Middag fra egen hage

Rett ved siden av hagen til Vaisi sitter Brakhas Mohammady sammen med familien på en benk. På bordet står tallerkener med stekt kylling, brød og nyplukkede grønnsaker - selvfølgelig fra egen hage.

Middag på Stovner parsellhage

SOSIALT MØTESTED: Middager, kortspilling og tedrikking er like viktig som å dyrke grønnsaker, ifølge parsellentusiastene.

Foto: Irina Tjelle / NRK

– Vær så god, kom og spis!

Mari Strømsæther, styreleder i parsellhagen, og Nowrouz Vaisi setter seg til bordet. Her er alle invitert.

Vil du søke om din egen parsell på Stovner? Klikk her!

Integrering

Parsellhagene på Stovner ble først finanisert i samarbeid med Groruddalssatsinga.

I dag har mange av parselldyrkerne bakgrunn fra en rekke ulike land, og Strømsæther mener parsellhagen fungerer som en form for integrering.

Dyrker egen reddik i Stovner parsellhage

DYRKER EGEN REDDIK: Mari Strømsæther, styreleder i Nedre Stovner Gård Parsellhagelag, viser stolt fram egendyrket reddik.

Foto: Irina Tjelle / NRK

- Her blir jeg kjent med folk fra kulturer og generasjoner som jeg ikke kjenner fra før. I motsetning til meg har mange vokst med jordbruk i fingertuppene, og de synes det er veldig morsomt å vise fram noe som de briljerer i, sier Strømsæther.

Hun mener det er viktig både for nordmenn og for de forskjellige nasjonalitetene som bruker parsellhager å kunne blandes og omgås hverandre. Mohammady er enig.

Tomatplante på Stovner parsellhage

GRØNNSAKER, FRUKT OG BLOMSTER: Nesten alt kan dyrkes i egen parsellhage - tomater intet unntak.

Foto: Irina Tjelle / NRK

– Det blir et sosialt møtested. Vi spiller kort, drikker te, det er veldig hyggelig!

De mest sentrale parsellhagene i Oslo har gjerne lange ventelister, men på Nedre Stovner Gård parsellhage er det per dags dato ingen venteliste.

Blomster i Stovner parsellhage

BLOMSTER I PARSELLHAGEN: Vil du dyrke egne blomster i den egen parsellhage, kan du søke om parseller.

Foto: Irina Tjelle / NRK