Pårørende fortviler

- De direkte berørte i pedofilisaken i Nittedal er fortvilet over kommunens håndtering av saken.

Hagen skole i Nittedal
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det sier bistandsadvokat Sigmund Øyen til et av ofrene.

Han kritiserer kommunen for å ha gjort de pårørendes hverdag enda verre ved å vise passivitet.

Øyen mener kommunens passivitet har vært en enorm belastning for ofrene og de pårørerende.

 Enorm belastning

- Mitt inntrykk er at det har vært lite aktivt fra kommunen sin side. Jeg håper nå man kan rette opp i dette å få en mer positiv holdning til det, sier bistandsadvokat Sigmund Øyen.

- Hva med din klient og familien, føler de seg ivaretatt?

- Det er klart de føler en enorm belastning, så med den passivitet kommunen har vist kan man bare tenke seg hvordan det oppfattes sier han.

Kunne vært stoppet

For snart tre uker siden kom rapporten som viste at kommunen kunne stoppet den pedofile læreren fra å forgripe seg mot barn tidligere.

Advokat Maria Duna bistår også et av ofrene. Hun ønsker ikke å kommentere kommunens oppfølging av de berørte. Men både hun og Sigmund Øyen har sterke meninger om det rapporten viste

- Rapporten viste jo relativt alvorlig svikt hos enkeltpersoner og det er tragisk. Det skal ikke skje. Det er rimelig uproffesjonelt. Hvis man har et så overordnet ansvar for å lede og ikke klarer å ivareta dette på en god måte, så er jo det ille, sier Duna.

Overrasket

Sigmund Øyen er uforstående overrasket over at det ikke har vært mulig for kommnen å gripe inn tidligere.

- Det er merkelig at man ikke har avdekket og oppfattet mistanke rundt det som har skjedd på et tidligere tidspunkt, sier bistadsadvokat Sigmund Øyen til Østlandssendingen.

- Jeg håper kommunen retter opp i dette, sier Øyen til NRK Østlandssendingen.

Politikerne i Nittedal har tidligere tatt selvkritikk og beklaget at en pedofil lærer i kommunen ikke ble stoppet tidligere Mannen er tiltalt for overgrep mot seks elever ved Hakadal ungdomsskole og Hagen skole.

Les også: Uforbeholden unnskyldning

- Ta kontakt

Ordføreren vil ta kontakt med bistandsadvokatene til ofrene i pedofilisaken i Nittedal.

- I den grad bistandsadvokatene ønsker mer oppfølging eller føler at noe er galt med oppfølgingen til kommunen, så vil jeg be dem om å ta kontakt med oss umiddelbart. Enten med meg eller med rektor på skolen eller med rådmannen, slik at vi kan få diskutert og finne løsninger, sier ordfører Mette Tønder til NRK Østlandssendingen.