NRK Meny
Normal

Papegøyer på dressurkurs

– Donald er ikke så glad i fremmede, og blir litt vakthund, forteller Sara Lu Gran Reiertsen. I helgen tok hun ham med på dressurkurs for papegøyer.

Papegøyekurs i Oslo

Sara Lu Gran Reiertsen og Donald, som ikke er overbegeistret over å ha et tv-team på besøk. I helgen tok hun ham med på papegøyekurs.

Barbara Heidenreich er en av verdens mest anerkjente papegøyetrenere, og denne helgen troppet spente fugleelskere opp på Veterinærhøyskolen i Oslo, og på pultene: Fuglebur, kvitter og skrik på rekke og rad.

Når kjæledyret har nebb og klør, er det ekstra viktig å ha kontroll.

Sara Lu Gran Reiertsen fra Oslo har to papegøyer, Ronja og Donald. Det er bare en én av dem som får bli med på kurs.

– De er veldig ulike. Donald har litt atferdsproblemer, han er ikke så glad i fremmede og blir litt vakthund, forteller hun.

Hvordan merker du at han blir som en vakthund?

– Det er litt vanskelig å forklare. Jeg ser det på kroppsspråket. Han reiser seg mer opp, og ser mot det han reagerer på. Øynene blir rett og slett litt mer røde også.

Nå håper hun at hun vil lære litt mer om hvordan hun kan trene fuglene sine.

– Særlig hvordan jeg kan venne Donald til å godta fremmede.

Positiv forsterkning

Fra podiet i lokalene på Veterinærhøyskolen advarer Barbara Heidenreich mot å tro alt man leser på internett.

– Hvis noen sier at de skal lære fuglen din de utroligste ting på sju dager, vær skeptisk.

Hun forteller at hennes treningsopplegg bygger på ideen om positiv forsterkning, som vil si at man heller gir belønning for ønsket atferd, enn å gi straff for det man ikke liker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Papegøyekurs

Med godbiter og små klikkelyder viser papegøyetrener Barbara Heidenreich hvordan Sara Lu Gran Reiertsen kan trene papegøyen Donald. Metoden er slett ikke ulik slik noen trener større langt vanligere kjæledyr, som hunder.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Heidenreich har selv fem papegøyer som får fly fritt rundt i huset, og er ikke i tvil om at hennes metode virker.

– De gjør som jeg vil. De går dit jeg vil at de skal gå, de biter ikke, skriker ikke for å få oppmerksomhet, og er ikke aggressive.

Hun tror det største problemet er at noen har fått dårlige råd om hvordan de skal behandle papegøyen sin, og dermed skaper aggressive fugler.

– En vanlig feil er at folk prøver å tvinge fuglen til å gjøre noe, og roper til den når den gjør noe de ikke liker. Det ødelegger forholdet mellom papegøyen og eieren, og den lærer å bite eller å være redd. Og det er synd, for det er jo nettopp på grunn av den gode relasjonen folk har kjæledyr.

Kan være et tegn på at de ikke har det bra

Zoolog Einar Strømnes ved Naturhistorisk museum forteller at det helst er de store papegøyefuglene som kan være litt for mye på vakt.

– De små papegøyene er ikke smarte nok til å skjønne at en ny person kan være en fare. Men de større papegøyene som er smartere, skjønner bedre dette med sosiale relasjoner, og hvem som er innenfor og utenfor en gruppe. De kan være litt vakthund. Det gjelder også gjess, selv om de kanskje ikke er like lure.

Han sier at atferdsproblemer hos papegøyer også kan være et tegn på at alt ikke er som det skal være.

Einar Strømnes

Zoolog Einar Strømnes.

Foto: Universitetet i Oslo

– De fleste papegøyer er greie, som de fleste litt intelligente dyr. Hvis de får nok omtanke, mat og alt de trenger, så påvirker det også psyken. Når de får riktig behandling pleier de ikke få atferdsproblemer. Så det kan være et tegn på at de ikke har det så greit, for eksempel at de er understimulerte eller er for mye alene.

Mens papegøyene egner som kjæledyr fordi de både er sosiale og fargerike, forteller Strømnes at våre egne kråkefugler i Norge slett ikke er så ulike de mer eksotiske fuglene i bur.

Betyr det at kråkefuglene også kunne egnet seg som kjæledyr?

– Absolutt! Men de har ikke utseendet med seg, og er altetende og dermed litt mindre greie å ha med å gjøre. Papegøyer er rene planteetere, og du slipper å fore dem med kjøtt. Fugler stammer jo fra rovdinosaurer. Ser vi litt stort på det kan vi grovt sett si at fuglene fremdeles er dinosaurer, og kråkefuglene har beholdt mye av det levesettet.

Det er nok foreløpig ikke så mange som kommer til å skaffe seg hverken kråker eller andre kråkefugler som kjæledyr. Men hvis du skal skaffe deg en papegøye, kan det være lurt å ikke bare la seg blende av flotte farger og fjærprakt.

– Det er med fugler som med folk, hvis du er dårlig på én ting, kan du kompensere med noe annet. Hvis du ikke er en klassisk skjønnhet, kan du ha fine klær, mye penger eller en flott bil. Grå jako-papegøyen er stort sett grå og kjedelig, men den er veldig flink til å herme, og er den beste snakkeren av papegøyene.