NRK Meny
Normal

Pandemi truer Obama-politi

Politifolk som skal sørge for sikkerheten er ikke prioritert for vaksinering.


Barack Obama

Svineinfluensa kan slå ut mange i politiet i desember, men det skal ikke gå utover tryggheten til USAs president Barack Obama når han kommer på besøk.

Foto: Jewel Samad / Scanpix/AFP

– Svineinfluensaen vil ramme politiet på lik linje med resten av befolkningen, sier stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

Barack Obama får fredsprisen og kommer til Oslo 10. desember.

Plan B

Nå jobber politiet med reserveplaner, så ikke influensaen går ut over sikkerhetsarbeidet, sier Johan Fredriksen:

– Vi har planlagt for flere typer scenarioer og politiet er et snitt av befolkningen. Så dette vil ramme oss på lik linje med alle andre.

Svineinfluensaen blir altså regnet som en reell trussel mot sikkerhetsopplegget rundt USAs president Barack Obamas Norges-besøk. Som hovedansvarlig for sikkerhetsplanleggingen har Johan Fredriksen tatt høyde for at kollegene hans kan ligge influensasyke i desember.

Politiet ikke prioritert

Dersom politiet stod på prioriteringslisten for vaksinering, ville det ha skapt mindre hodebry:

– Nå var vi i utgangspunktet prioritert, men nå har vi full forståelse og respekt for at politiet må stille seg i køen etter folk som har sentrale medisinske problemer.

Ekstraordinære sikkerhetskrav

Sist gang en amerikansk president besøkte Oslo, ble E6 fra Gardermoen stengt, væpnet politi barrikaderte sentrum, og til og med kumlokk ble sveiset igjen.

Når man nå også tar hensyn til en pandemi er det ikke godt å si hvor mange ekstra politifolk som er involvert i sikkerhetsarbeidet.

– Dette er dimensjonerende for planleggingen, sånn at det er en av de faktorene som vi har lagt inn i forhold til ressursuttak i utgangspunktet. Dette er sikkerhet på et nivå som skal være tilstrekkelig og målet er at samfunnet for øvrig skal berøres minst mulig av sikkerhetstenkningen.

LES OGSÅ: 30 amerikanere finkjemmet Oslo

Garanterer kontroll

Uavhengig av hvor mange politifolk som kan bli syke, skal ikke svineinfluensaen få svekke de norske sikkerhetstiltakene, lover Fredriksen. President Obama skal i hvert fall ikke merke noe:
- Dette vil aldri gå utover sikkerheten til en så høyt profilert person. Dette har vi per nå en grei kontroll på.

Video nsps_upload_2009_10_9_11_18_16_3599.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Derfor får han fredsprisen