Hopp til innhold

Påkjørt grevling kan være nyttig

Naturhistorisk museum samler inn påkjørte grevlinger for å finne ut om grevlingene på Sørlandet skiller seg fra grevlingene på Østlandet.

Grevling

Ved museet er det registrert 182 skaller, og en av de eldste er fra Nordmarka på midten av 1800-tallet.

Foto: Hilde Nilsson / NRK

Universitetet i Oslo ved Naturhistorisk museum samler i disse dager inn prøver fra påkjørte grevlinger i Oslo, og i området rundt Mandal.

Årsaken er at det vil prøve å finne ut om grevlingene på Sørlandet skiller seg fra grevlingene på Østlandet.

Ved museet er det registrert 82 skaller, og en av de eldste er fra Nordmarka på midten av 1800-tallet. En annen ble hentet inn av politiet i Oslo på Youngstorget i 1957.

Det er målt fysiske forskjeller på skallene, men nå vil de også se på om det er forskjell i genene.

Hør radiosaken: Påkjørt grevling kan komme til nytte. Reporter Hilde Nilsson.

Små i Mandal

Første gang det ble registrert forskjeller var for hundre år siden, forteller professor ved Zoologisk Museum Øystein Wiig.

Grevling

Ikke alle er begeistret for å finne en grevling i hagen,

Foto: John Øystein Berg

– Det var en engelskmann som var på studietur i Norge for hundre år siden som fant forskjellene. Han ble den første til å beskrive at grevlinger fra Mandal var mye mindre enn andre grevlinger i Norden og Europa.

I Oslo ble det for ti år siden kartlagt grevlinger. De fikk omlag 130 henvendelser om hi, og 50 av dem var trolig aktive.

Dreper mordersneglen

Ikke alle er begeistret for å finne en grevling i hagen, men de kan også gjøre nytte for seg. Grevlingen kan nemlig hjelpe mot mordersneglen.

– En del grevling spiser iberiasnegler. Vi har fått tilbakemelding på at enkelte har hatt mindre problemer med denne sneglen etter at de har registrert grevling i hagen. Men vi er ikke sikre på om dette er ønsketenkning eller ei, forteller Anders Gimse i Friluftsetaten

Men vil du kjempe din egen kamp mot mordersneglen finnes det måter å kvitte seg med grevlingen på.

– Pass på at det ikke ligger mye nedfallsfrukt i hagen. Grevlingen liker ikke sterke lukter, derfor kan du sette ut salmiakk. Du kan også sette opp uroer som flagrer i vinden eller sterke lyskilder der du tror grevlingen er, forteller Gimse.

Biter til det knaser?

Mange har hørt rykter om at grevlingen biter til det knaser, men det tror ikke professor Wiig noe på.

– Det tror jeg ikke stemmer. Grevlingen er ikke noe å være redd for så dette er nok bare en myte

Grevlinger er kortbente og klumpete og spiser mest meitemark og annet småkryp, og frukt og bær om høsten. Dermed er de små krabatene ingenting å være redd for.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.