NRK Meny
Normal

På hyttetur rett utenfor stueveggen

Stadig flere får øynene opp for hyttetur i marka. DNT Oslo og Omegn åpner snart sin markahytte nummer 24.

– Dette er et fantastisk tilbud, sier Hege Westskog, som vi møter på Hovdehytta i Asker. Hun og tre ungdommer har tilbragt natten i en koie med verdens fineste utsikt og peisovn og brønnvann som de mest avanserte fasilitetene.

Dagen før syklet de hjemmefra på Klokkarstua i Hurum, 4,5 mil.

Hege har dratt med seg ungene på hyttetur i marka fra hun var småbarnsmor.

– På disse enkle hyttene fikk jeg hvile, for det var ingen forstyrrelser, forteller hun. Siden har turlivet fortsatt med barn eller venninner, og nå i sommerferien skal de sykle gjennom Oslomarka, forbi Eidsvoll og Hedmarksvidda til Hjerkinn.

– Det er flott at mange hytter ligger i folks nærområde, da er de lett tilgjengelig, sier Hege. Hun har overnattet på over 140 ulike DNT-hytter.

– Det er så fine naturopplevelser og en eventyrfølelse å være på tur, istemmer Marthe på 17.

Økende trafikk

DNT får stadig flere hytter i Oslomarka, og hyttene brukes mer og mer. I fjor var det 14 250 overnattinger på de 21 hyttene.

Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn

Daglig leder Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn.

Foto: Eivind Haugstad Kleiven / DNT

– Tidligere besøkte folk markahyttene i helgene, men nå ser vi at flere drar på ukedagene, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn.

Mange går til en hytte, overnatter og går tilbake.

– Turistforeningen ser gjerne at folk går fra hytte til hytte i marka, men jeg tror de fleste bruker hyttene som enkeltopplevelser. De drar inn for en natt eller to og drar tilbake til byen med masse opplevelser, sier Wikborg.

Stadig flere hytter

Wikborg sier de konstant leter etter nye hytter.

– Det er fremdeles lommer i marka som burde ha en hytte. Vi ønsker oss hytter nær der folk bor, slik at de får et turmål i det daglige, sier han.

Foreningen restaurerer den gamle Østmarkaplassen Dølerud, som de håper å åpne mot slutten av året.

Også et annet sted i Østmarka har foreningen en ny hytte på gang, dessuten arbeider de med å få på plass en kontrakt for Svartvannshytta i Vestmarka.

Svartvannshytta

NY HYTTE: DNT håper å kunne invitere til åpning av Svartvannshytta i Vestmarka i slutten av august. Hytta ligger en liten nedoverbakke fra serveringsstedet Mikkelsbonn.

Foto: Janet Bydal / DNT

Ønsker seg nye grupper

Både gammel og ung besøker markahyttene, og Wikborg er glad for at mange barnefamilier kommer. Han ønsker også nye brukergrupper velkommen.

– Vi håper hyttene kan gi nye opplevelser for mennesker uten erfaring med friluftsliv, enten barn og unge som ikke har fått det med seg fra foreldrene eller speideren, eller flerkulturelle som kommer til Norge og som har lyst til å oppleve landet på den måten, sier han, sier Henning Hoff Wikborg.

Her ligger hyttene:

Kart over DNT-hyttene i Marka

De ubetjente DNT-hyttene er markert med hvite hyttesymboler med rød ramme.

Foto: skjermdump / DNT