Hopp til innhold

Overprøver ikke politiets vurdering

Oslo kommune overprøver ikke politiets sikkerhetsvurdering av de høyeksplosivene som ble funnet på havbunnen i Bjørvika. Det sier miljøbyråd Ola Elvestuen.

Ola Elvestuen og Bjørvika

Ola Elvestuen mener politiet må vurdere hva man skal gjøre med sprengstoff som er dumpet i sjøen.

Foto: NTB scanpix/NRK

– Det er politiet som har sikkerhetsansvaret her og Oslo kommune kan ikke overprøve dette, sier miljøbyråd i Oslo Ola Elvestuen.

Eksplosivene ble funnet i 2008 da den forurensede sjøbunnen utenfor operaen ble renset. Miljøbyråden er fornøyd med arbeidet som ble gjort.

– Oslo havn gjorde det de skulle da de fant eksplosiver. De kontaktet politiet som fjernet en granat ved Filipstad. På Grønlikaia ble den dumpet lenger ut, sier Elvestuen.

Se Morgennytts intervju med Ola Elvestuen lenger ned i artikkelen.

– Ekstremt dumt

Tormod Viken

Tormod Viken.

Foto: Knut Erik Solhaug/NRK

Tormod Viken rydder søppel i Bjørvika. Han synes ikke det er en hyggelig tanke at det ligger eksplosiver i nærheten.

– Jeg tenker på det, men jeg frykter ikke at det skal skje en eksplosjon når jeg er på jobb.

– Hva synes du om at granaten bare ble flyttet lenger ut da den ble funnet?

– Det virker ekstremt dumt. Det er jo bare å forflytte problemet, sier Viken.

Politiet samarbeidet med Forsvaret

Bestemmelsen om å dumpe granaten tok politiet sammen med Forsvaret fordi de mente det var for farlig å fjerne den.

– Det er en sprenggranat. Den er i utgangspunktet farlig når den er over vannflaten. Så i den situasjonen vi var i da, anså vi det som farlig for mannskapene, og selvfølgelig også for omgivelsene, sier leder for spesialseksjonen i Oslo-politiet Ole Vidar Dahl.

Granaten ble dumpet på 50 meters dyp i Bekkelagsbassenget, og miljøbyården opplyser at det er ingen aktivitet i området.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ola Elvestuen (V), Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, sier at Oslo kommune måtte stole på fagmyndighetenes vurdering rundt eksplosivene som ble funnet ved Grønlikaia. Sprengstoffet ligger nå i ro på 50 meters dyp i Bekkelagsbassenget, et område uten aktivitet, forteller han.

Elvestuen: - Større fare å ta dette opp enn å la det ligge

Må vurdere forurensning opp mot sikkerhet

Uten å kommentere avgjørelsen i Bjørvika direkte, mener Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at å flytte sprengstoff lenger ut ikke nødvendigvis er en god løsning.

– I noen tilfeller vil ammunisjonen representere en så stor risiko at man ikke ønsker å flytte den langt, og ikke ønsker å ta den opp av vannet. Så velger man i tilfelle å avhende den der, ved dumping. Men det er nok ikke å løse problemet, det er nok å flytte problemet, sier forsker Kjetil Longva ved FFI til NRK.

Ola Elvestuen sier man må vurdere hver enkelt situasjon for seg.

– Man er nødt til å veie forurensningsrisikoen opp mot sikkerhetsrisikoen til dem som eventuelt skal fjerne eksplosivene.