NRK Meny
Normal

Overlot hybelen til fremmed tigger

Heidi Molstad Andresen hadde gitt penger til kvinnen som tigger ved Sandakersenteret i Oslo flere ganger, men i forrige uke stoppet hun opp og gav tiggeren en jobb.

Heidi Molstad Andresen

Heidi Molstad Andresen er journalist i Dagbladet og har nylig skrevet en artikkel om romfolk. Det fikk henne til å invitere en tigger hjem til seg for å vaske hybelen hennes.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Kvinnen snakker ikke norsk, men ved hjelp av miming og improvisert tegnspråk fikk hun gjort en avtale. Og Gaby, som tiggeren heter, ble med henne hjem for å vaske leiligheten hennes.

– Vi gikk arm i arm hjem til meg. Jeg har en veldig liten hybel fordi jeg pendler, men jeg tenkte at det var en liten jobb til Gaby og litt arbeidsro til meg.

Andresen satte seg på kafé for å skrive. Hun er journalist i Dagbladet og har nettopp gjort en sak om romfolk og det var dette som fikk henne til å spontant gi tiggerkvinnen en jobb.

Ble urolig

I begynnelsen jobbet hun ubekymret, men etter en halv time begynte uroen å komme sigende. Hun synes det tok lang tid, hybelen er tross alt ikke stor.

– Først så slo det meg at jeg hadde lagt igjen nøkkelen.

På kjøkkenbenken hennes stod det blant annet en kurv med penger. Hun hadde ikke ryddet vekk noen verdisaken fordi Gaby hadde blitt med henne rett hjem fra gaten.

– Jeg kunne jo ikke begynne å rydde vekk ting da hun var der. Det hadde vært en mistillitserklæring.

Andresen begynte å forestille seg hva hun kunne komme hjem til. At kvinnen kunne være i ferd med å rundstjele henne. At hun kan komme hjem til en tom hybel, som slettes ikke er så mye renere.

Klarte ikke å vente lenger

Etter én time og ett kvarter klarte hun ikke å vente lenger. Hun gikk hjem, banket på døren og åpnet. Hun kunne trekke et lettelsens sukk. Leiligheten var skinnende ren.

– Hun hadde skuret badet, og tatt oppvasken og gjort alt grundigere enn jeg hadde gjort på en stund.

Oppfordrer folk til å gjøre det samme

Andresen er ukomfortabel med at hun tenkte at Gaby ville stjele fra henne.

– I ettertid så er det ganske ubehagelig at jeg tenkte de tankene jeg gjorde.

– Men det er vel litt dumt å gi bort nøklene sine til fremmende uten å rydde vekk noe først?

– Ja, det er ikke det jeg vil oppfordre til. Hvis jeg skulle hatt en norsk elektriker på besøk så hadde jeg ryddet bort tingene mine. Men det gjorde det desto hyggeligere når det gikk så fint.

Nå oppfordrer hun andre til å gjøre det samme.

– Du kan betale opptil 6000 kroner skattefritt og romfolk trenger jobb, kanskje mer enn noen andre.

Og Gaby kommer sannsynligvis til å vaske for Heidi Molstad Andresen igjen til uken.

Skjermdump fra Heidi Molstad Andresens facebookside

DELTE HISTORIEN SIN: Heidi Molstad Andresen delte historien sin på Facebook.

Foto: Skjermdump fra facebook