NRK Meny
Normal

Overlegen ordfører-seier

Nesodden-ordfører Christian Hintze Holm (SV) vant den rådgivende folkeavstemningen, men det er usikkert om den populære ordføreren blir sittende.

Christian Hintze Holm

Selv om det er et klart flertall som ønsker at Christian Hintze Holm fortsetter som ordfører, er det opp til det nye kommunestyret å bestemme hvem som faktisk blir det.

Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

SV-ordfører Christian Hintze Holm fikk over 3000 stemmer. Det er godt over 1000 flere enn det kandidatene fra Arbeiderpartiet og Høyre fikk.

SV-ordføreren er overrasket over utfallet. Han hadde trodd det ville bli mye jevnere.

– Det er veldig godt å få en slik tillitserklæring. Jeg er også glad for at det ble et så tydelig råd fra folket, siden jeg har kjempet for at velgerne skal få være med å gi råd om hvem som bør bli ordfører, sier Hintze Holm.

SV-nederlag

Det var Arbeiderpartiet og Høyre som ble valgvinnere også på Nesodden. Foreløpige tall viser at Ap har fått 2530 stemmer og Høyre har fått 2486, noe som betyr at begge partiene går frem sammenlignet med resultatet for 2007.

SV og Frp gikk mest tilbake. De foreløpige stemmeresultatene viser at SV fikk 1548 stemmer, og Frp 563.

– Nå gikk vi tilbake fra en veldig sterk posisjon. Vi hadde over 24 prosent, nå er vi nede i nesten 17. Det er ikke noe morsomt å gå så mye tilbake, sier ordføreren, som likevel kan bli nødt til å gå av.

Kommunestyret bestemmer til slutt

Det er kommunestyret skal ta den endelige beslutningen om hvem som faktisk blir Nesoddens nye ordfører. Avgjørelsen skjer 29. september. Da kan de velget å vrake folkets råd.

– Jeg tror ikke det finnes mange eksempler på at man har gått på tvers av rådgivende folkeavstemninger, men kommunestyret har muligheten. Jeg tror ikke de vil det.

– Hvordan er det å representere et parti som er en klar taper i kommunen, og samtidig vinne en så stor personlig seier?

– Det tyder jo på at det lønner seg med rådgivende folkeavstemninger fordi folk kan ønske seg en ordfører uavhengig av partiet de ellers stemmer på, sier Hintze Holm.

Krevde rådgivende folkeavstemning

Også ved forrige kommunevalg viste SVs Christian Hintze Holm sin popularitet seg å være stor. Da ble han gjenvalgt som ordfører med over halvparten av stemmene.

Da Stortinget bestemte at prøveordningen med direktevalg på ordfører ikke skulle videreføres, mobiliserte velgerne på Nesodden seg.

Les: Krangler om ordfører-avstemning | Går mot folkeavstemning om ny ordfører | Går inn for rådgivende folkeavstemning

10 prosent av de stemmeberettigede fremmet et skriftlig krav om en rådgivende folkeavstemning over hvem innbyggerne ønsker som ordfører.

Til tross for uenighet om kravet i kommunestyret, fikk velgerne komme med sitt ordførerønske.