NRK Meny
Normal

Over 70 år siden DS Donau ble senket

1. desember for 73 års siden ankom 532 norske jøder Auschwitz etter å ha blitt deportert fra Oslo med DS Donau. Dette er dagen der flest nordmenn ble drept. Tre år senere ble Donau senket av motstandsmennene Max Manus og Roy Nilsen. Dette ble markert i Drøbak på mandag.

DS Donau ble senket av Max Manus og Roy Nilsen i januar 1945 i fjorden utenfor Drøbak. Syv år senere ble den hevet opp fra havets bunn.

Solveig Krogsrud – leder i Frogn Historielag og Even T. Hansen, spesialrådgiver på HL-

Her står leder i Frogn Historielag, Solveig Krogsrud ved minneplakettene sammen Even T. Hansen, spesialrådgiver på Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Han holdt et foredrag om DS Donau under et arrangement senere på kvelden.

Foto: Kalle Turkerud / NRK

26. november 1942 ble 532 norske jøder samlet opp og sendt med DS Donau til konsentrasjonsleirene. Blant disse var det 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. 1. desember var de fremme i Auschwitz-Birkenau der kvinner, barn og eldre ble sendt rett til gasskammeret.

– Vi har valgt å markere det 1. desember fordi det er den dagen i Norges krigshistorie under andre verdenskrig hvor flest nordmenn ble drept, sier leder i Frogn historielag, Solveig Krogsrud.

Fangeskipet Donau

Tropp- og slaveskipet Donau fraktet mange nordmenn inn i den sikre død.

Foto: Fossum, Georg W. / NTB scanpix

Kun ni overlevde

Av de 532 personene som ble sendt den 26. november overlevde kun ni personer. Frogn Historielag har samarbeidet med Holocaustsenteret som bekrefter at alle disse personene ble drept 1. desember.

– Det er vanskelig å tenke seg hvordan de ble stuet sammen i lasterommene der de levde verre enn dyr, også kommer de frem til konsentrasjonsleirene hvor de trodde de skulle bli godt tatt imot, men i stedet ble drept på stedet, sier Krogsrud.

I dag samles folk i Skiphelle i Drøbak ved fjorden der DS Donau ble senket av Roy Nilsen og Max Manus for markeringen. Her er det en splitter ny minneplakett som de skal invie med fire store bilder med tekst til om tropp- og slaveskipet DS Donau.

Hør Max Manus fortelle om sabotasjeaksjonen som senket Donau.

Max Manus forteller om sabotasjeaksjonen som senket Donau (Arkiv 1957)

Skulle senkes på åpent hav

Tre år senere, i januar 1945, etter at flere norske jøder, norske fanger, og motstandsgrupper ble sendt til konstrasjonsleirene med DS Donau ble skipet senket av Max Manus og Roy Nilsen.

Planen var at den skulle senkes på åpent hav, men skipet var forsinket og sank derfor utenfor Drøbak i stedet.

– Tyske tropper ble sendt fra Norge til Tyskland, for da skjønte tyskerne at slaget om Norge var tapt. Da ville de forflytte troppene tilbake til Tyskland så det var 1500 tropper og masse utstyr. En del av utstyret ligger fortsatt i havets bunn, sier Krogsrud.

Drøbak 1952: M/S Donau, som ble senket av Max Manus under krigen, heves.

I 1952 ble Donau hevet opp fra havet etter at Max Manus og Roy Nilsen senket den under krigen i 1945. Dette bildet er tatt i Drøbak.

Foto: Svensson, Per / SCANPIX