NRK Meny
Normal

OUS ber om kriselån på 1,2 mrd.

Etter å ha fått rundt 350 pålegg fra tilsynsmyndighetene ber Oslo universitetssykehus om et milliardlån. Uten lånet vil ikke sykehuset ha råd til å rette opp i flere alvorlige feil og mangler.

Ullevål sykehus

MANGELFULLT: Tilsynsmyndighetene fant flere mangler ved Ullevål sykehus. Blant annet kan ikke aggregater, som skal sikre nødstrøm til en rekke sentralbygg, kontrolleres forskriftsmessig.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Direktør for Oslo sykehusservice, Geir Teigstad

Direktør for Oslo sykehusservice, Geir Teigstad.

Foto: NRK

– Det ser både ryddig og ordentlig ut, men det er gammelt, sier direktør for Oslo sykehusservice, Geir Teigstad.

Etter et omfattende tilsyn fra Arbeidstilsynet, Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap og fra Oslo brann- og redningsetat kommer det fram at det er en rekke feil og mangler ved Oslo universitetssykehus, flere av alvorlig karakter.

Påleggene gjelder spesielt Ullevål sykehus og Radiumhospitalet.

Blant annet kan ikke aggregatene som skal sikre flere sentralbygg nødstrøm om hovedforsyningen faller ut, kontrolleres forskriftsmessig.

Da vil store deler av sentralkomplekset på Ullevål bli røyklagt. Anlegget er heller ikke forsvarlig å teste på grunn av gamle anleggsdeler.

– Siste halmstrå

Hovedverneombud ved Oslo universitetssykehus, Per Oddvar Synnes

Hovedverneombud ved Oslo universitetssykehus, Per Oddvar Synnes.

Foto: NRK

Også gamle NH-sikringer og hovedtavlen som fører strøm inn til kirurgibygget på Ullevål sykehus må ifølge tilsynsmyndighetene skiftes ut.

For å få råd til å rette opp i de rundt 350 påleggene ber sykehuset derfor om et nødlån på 1,2 milliarder kroner.

– Hvis vi ikke får lånetilsagnet til neste år, vil evnen vår til å lukke disse påleggene på mange måter forsvinne. Dette lånet representerer det siste halmstrået, sier Per Oddvar Synnes, hovedverneombud ved Oslo universitetssykehus.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Etter å ha fått rundt 350 pålegg fra tilsynsmyndighetene ber Oslo universitetssykehus om et milliardlån. Uten lånet vil ikke sykehuset ha råd til å rette opp i flere alvorlige feil og mangler.

Har ikke råd til å brannsikre AMK-bygget

På Ullevål har sykehuset heller ikke etterkommet alvorlige pålegg fra brannvesenet i Oslo.

For mens det har blitt brukt millioner til å planlegge et nytt, fremtidig kjempesykehus på Gaustad, har det ikke vært penger til å brannsikre bygget som huser den livsviktige akuttmedisinske kommandosentralen, AMK.

– Vi har sett alvorlig på saken i lang tid. Vi har vært i dialog med Oslo brann- og redningsetat om dette og vi har gitt dem en plan for gjennomføring, sier Geir Teigstad.

– Er brannvesenet fornøyd med dette?

– De kunne sikkert ønsket seg et høyere tempo i gjennomføringen, sier han.