NRK Meny
Normal

Oslos støtte til X Games kan være ulovlig

Oslo kommunes tilskudd på 42 millioner kroner til X Games i 2016 kan være ulovlig. I så fall må TV 2 betale pengene tilbake.

Max Parrot under X Games 2014 i Aspen

LUFTIGE SVEV: Her ser vi kanadiske Max Parrot under mennenes slopestyle under X Games i Aspen Colorado 2014.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Et splittet bystyre sier onsdag kveld ja til å bevilge 42 millioner til verdens største TV-sendte actionsport-begivenhet.

Hallstein Bjercke

Hallstein Bjercke (V) kan fortsatt ikke love at pengene blir utbetalt.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Byrådspartiene, Fremskrittspartiet og Miljøpartiet De Grønne stemmer for; Arbeiderpartiet, SV og Rødt går imot.

Men det er fortsatt ikke klart om pengene blir utbetalt.

– Vi forutsetter at tilskuddet er i tråd med statsstøtteregelverket, sier byråd for kutltur og næring, Hallstein Bjercke (V).

– Jeg er først og fremst glad vi er ett skritt nærmere et fanastisk idrettsarrangement som X Games til Oslo, sier Bjercke.

Kan stride mot EØS-avtalen

At et kommersielt TV-selskap er arrangør og tilskuddsmottaker, gjorde at byrådet ba Kommuneadvokaten vurdere om støtten kunne stride mot EØS-avtalens regler for offentlig støtte til næringsvirksomhet.

EØS-avtalen setter grenser for mulighetene norske myndigheter har til å gi støtte til næringsvirksomhet. Offentlig støtte som truer med å vri konkurransen og påvirker samhandelen i EØS-området er i utgangspunktet forbudt.

Generell innføring i reglene om offentlig støtte på regjeringen.no

I et ekstraordinært møte i bystyrets finanskomité redegjorde advokat Irene Sogn for Kommuneadvokatens foreløpige vurdering.

– Slik vi ser det, er støtten i strid med regelverket. Det er stor risiko for at ESA vil komme til samme konklusjon, sa Sogn.

Tilbakebetaling

Skulle Oslo bystyre likevel bevilge pengene og EFTAs overvåkingsorgan ESA senere konkluderer med at støtten er ulovlig, sier reglene at TV 2 må betale pengene tilbake.

Blir pengene utbetalt dersom Kommuneadvokatens endelige konklusjon er den samme som den foreløpige vurderingen?

– TV2s advoktater mener foreløpig at det er i tråd med statsstøtteregelverket. Kommuneadvokaten er mer tvilende, men hverken kommuneadvokaten eller TV2s advokater har kommet med sin endelige vurdering,

– Vi avventer det før vi kommer med vår vurdering, sier Hallstein Bjercke.

– Bryter loven med åpne øyne

Arbeiderpartiet mente at Kommuneadvokatens vurdering var så klar at de vendte tommelen ned for X Games i 2016.

– Selv om TV2 tar den økonomiske risikoen, kan ikke vi med åpne øyne bryte norsk lov og europeiske konkurranseregler, sier Rina Mariann Hansen (Ap).

X Games Tøyenparken

URBANT: Publikum vil få se Big Air-konkurranse her i Tøyenparken og halfpipe og boardercross i Wyllerløypa i Oslo Vinterpark.

Foto: Illustrasjon: Torbjørn Nymark / Sahr Concepts

TV2 vil i samarbeid med det amerikanske TV-selskapet ESPN gjøre Oslo til én av tre vertsbyer for X Games på verdensbasis sammen med Aspen og Austin i USA.

– Ingenting tyder på at det er problematisk

Nyhetsredaktør i TV2 Jan Ove Årsæther.

Jan Ove Årsæther i TV 2 sier han ikke har sett et eneste dokument som tyder på at støtten skal være problematisk.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Nyhets- og sportsredaktør i TV 2 Jan Ove Årsæther sier de har behandlet saken nøye juridisk og så langt ikke har sett at noe tyder på at støtten er ulovlig.

– Det har hele tiden stått i sakspapirene at det forutsettes at statsstøttereglene blir fulgt. Jeg har fortsatt til gode å se en konklusjon som sier det motsatte, altså at statsstøttereglene ikke blir fulgt, sier Årsæther.

– Vi har godt håp om at det blir et fantastisk X Games i Oslo neste år, sier Årsæther.

Silje Norendal sikret seg gullmedaljen i slopestylefinalen for kvinner i X games. Hør intervjuet med henne her. Reporter: Kristine Norvik Skeide.

Silje Norendal tok gull i slopestyle for andre gang i X Games i Aspen tidligere i år.