Oslopolitikerne utsatte VIF-stadion

Bank det igjennom! Stadion NÅ! Det var kravet fra Klanen i rådhusets borggård, men finanskomitéen utsatte saken.

Demonstrerer

Medlemmer fra Klanen demonstrerte i forkant av møtet i finanskomiteen. Vålerenga-supporterne ønsket et vedtak i saken i dag, men fikk ikke viljen sin.

Foto: Olav Juven / NRK

Seks år etter at bystyret vedtok å gi Vålerenga stadiontomt på Valle for én krone, lå alt til rette for at Oslo-politikerne kunne fatte de endelig vedtakene som muliggjør stadiondrømmen.

Slik gikk det imidlertid ikke, og dermed kan Vålerengas drøm om å være herre i egen storstue på Oslo øst briste.

Bare Ap stemte mot

I bystyrets finanskomité støttet Fremskrittspartiet, Venstre og SV Høyres forslag om å utsette saken der tomta skulle overdras fra Oslo kommune til Vålerenga for den symbolske summen. Kun Arbeiderpartiet stemte imot utsettelsen.

– Når et parti ber om å utsette en sak, er det vanlig praksis at vi andre aksepterer det. Men det er en forutsetning for Venstre at saken er klar til behandling i neste møte, sa Anders Bergsaker (V) i møtet.

SVs Ivar Johansen sa at han var rede til å behandle saken onsdag, men også han viste til skikken med å respektere et partis ønske om å bruke litt ekstra tid. Han stilte imidlertid krav om at saken måtte sluttbehandles i bystyret 24. september.

Planen er ukontroversiell

Det var to saker om Vålerenga stadion som sto på sakskartet i rådhuset onsdag.

Den ene er reguleringsplanen som åpner for bygging av fotballstadion og skøytehall, 60.000 kvadratmeter med kontorer, rundt 400 leiligheter, videregående skole og barnehage. Den går greit igjennom i bystyrets byutviklingskomité.

Striden står om det kompliserte økonomiske avtaleverket som er nødvendig for å utløse tomtegaven. Det skulle behandles i finanskomitéen parallelt, men ble altså utsatt.

Det var Høyre som ba om bedre tid til å behandle saken. Høyre-representantene James Stove Lorentzen og Hermann Kopp er bekymret for Vålerenga Fotballs økonomiske situasjon og frykter hva som vil skje med stadionprosjektet hvis klubben går konkurs og må begynne på nytt i

James Stove Lorentzen

Leder i finanskomiteen James Stove Lorentzen (H) mener det er flere uklare punkter omkring Vålerengas stadionj. Blant annet er ikke finansieringen klar, sier han.

Foto: Høyre

lavere divisjoner.

– Det er flere viktige deler av dette komplekset som ikke er avklart. Blant annet skulle finanseringen være klar, og det er den ikke, slo finanskomitéens leder James Stove Lorentzen fast i møtet.

– Vi hadde møte med Vålerenga tirsdag, og de gjorde det klart at dersom reguleringsplanen blir vedtatt i dag, vil det ikke være noe problem for fremdriften i saken å utsette saken et møte.

Les også: stadiontomt på Valle for én krone,

– Finansieringen kan ryke

Arbeiderpartiet fastholder at utsettelsen er ren trenering og deler ikke de andre partiene tiltro til at utsettelsen blir kort.

– Denne treneringen kan få alvorlige konsekvenser, sier gruppeleder Libe Rieber-Mohn (Ap).

– Hvis vi ikke får et vedtak i løpet av høsten, ryker skolestart i 2017 for den videregående skolen som er en del av prosjektet. Da ryker også finansieringsplanen fordi den er avhengig av at Vålerenga får leieinntekter fra Oslo kommune for skolen.

– Da må Vålerenga begynne på scratch, og det vil være svært trist for klubben og for breddefotballen på Oslo øst.

Men er det ikke klokt å bruke litt tid på å vurdere hvilke konsekvenser VIF-økonomien kan få for stadionprosjektet?

– Nei, det er ingen uklarheter i denne saken. I møtet med Vålerenga tirsdag kunne de dokumentere at dette er mulig å finansiere. Vålerenga Kultur- og Idrettspark er skilt ut som eget selskap og vil ikke bli påvirket av en eventuell konkurs i elitefotballen, sier Libe Rieber-Mohn.

Klanen er skuffet

– Det var ikke dette vi hadde håpet på, sier en skuffet talsmann for Klanen, Erling Rostvåg. Han fulgte møtet fra tilhørerplass.

– Selv om det ikke er alfa og omega for prosjektet, er det alltid en kostnad forbundet med en utsettelse, sier Rostvåg. I likhet med Libe Rieber-Mohn føler han seg heller ikke trygg på at utsettelsen blir så kort som flere av politikerne stilte krav om.

– Det har kommet så mange overraskelser i denne saken at jeg ikke vil slappe av og sove godt om natta før vedtaket er i boks, sier klanstalsmannen.

Neppe kommunal stadion

I et brev de sendte byrådet for få dager siden lanserer James Stove Lorentzen og Hermann Kopp en mulig alternativ stadionløsning på Valle. Den innebærer at Oslo kommune selv bygger stadion og leier ut denne til Vålerenga.

Forutsetningen er at Vålerenga befinner seg enten i Tippeligaen eller 1. divisjon. Skulle klubben rykke ned fra en av de to øverste divisjonene, skal stadion tilbys den klubben som til enhver tid befinner seg på øverste nivå.

En «kommunalisering» av stadionprosjektet på disse betingelsene har liten støtte. NRK har blant annet snakket med sentrale Høyre-politikere som sier at det er uaktuelt for kommunen å bygge et stort fotballstadion på Valle, slik de to Høyre-representantene i finanskomitéen antyder i brevet.