NRK Meny
Normal

Oslofolk ikke trygge på vannet

Er du redd for å drikke vann fra springen? En ny rapport viser at Oslofolks drikkevaner ble snudd på hodet da parasittalarmen gikk i fjor høst.

Giardia-parasitten
Foto: AP Photo/News Ltd / AP

Noen har fremdeles ikke glemt frykten for at vannet kan være farlig.

Bare fire av ti Oslo-borgere mener det er helt trygt å drikke vann fra springen. Én av tre sier de har endret drikkevanene sine etter parasitt-funnet i fjor høst. Det viser en rapport fra Statenst institutt for Forbruksforskning, som offentliggjøres i dag.

Rapporten ble utarbeidet en måned etter selve hendelsen.

Les også: - Ikke drikk vann fra springen

Endret vaner

- Det er klart at en slik hendelse vil påvirke forbrukerne. Noen uttrykker jo også at de har endret sine vannvaner som følge av vannsaken i oktober, sier Annechen Bugge i SIFO.

Hun er en av tre forskere som i rapporten har bearbeidet tallene fra en spørreundersøkelse som ble gjennomført i november.

- Man kan ikke skifte leverandør av vann. Det å ha tillit til myndigheter og eksperter når det gjelder drikkevannet man har tilgang til er veldig viktig, sier Bugge.

Parasittalarm

17. oktober gikk parasittalarmen i Oslo. På Østlandssendingens morgensending ble beskjeden om å koke springvannet gjentatt flere ganger hver halvtime. Undersøkelsen til SIFO viser at de aller fleste fikk høre om parasittene gjennom media samme morgen som alarmen gikk.

- Det overrasket oss hvor fort folk ble informert, at de hadde så stor tillit til myndighetene og at de fulgte rådene som myndighetene ga i veldig stor grad, sier Bugge.

Menn fulgte ikke råd

Befolkningen tok parasittfunnene svært alvorlig. Bare seks prosent fortsatte å drikke springvann. Men det var ikke alle som fulgte rådene om å koke vannet

- Menn fulgte de anbefalingene myndighetene gav i mindre utstrekning enn det kvinner gjorde. Det var også menn som drakk mest av det ukokte springvannet i denne perioden, sier Bugge som mener at menn kanskje er de som er vanskeligst å nå med slik informasjon.

- Ingen grunn til redsel

Selv om Oslos vannrør er gamle og fulle av hull, forsikrer vannhelsedirektør i folkehelseinstituttet, Truls Krogh, om at det ikke er noen grunn til å være redd for å drikke springvann i Oslo.

- Den kvaliteten som er nå er utmerket. Advarselen som kom i oktober i fjor burde være et bevis om at Oslo vann- og avløpsetat er til å stole på, sier Krogh til NRK Østlandssendingen.

Hele rapporten kan du lese her:

Sifos oppdragsrapport