NRK Meny
Normal

Oslo vurderer piggdekkdetektor

I framtida kan Oslos piggdekkbrukere få regningen i posten. Ny teknologi oppdager hvilke dekk bilen har når man passerer bomringen.

Ring 3 ved Økern

AUTOMATIKK: Ikke alle som kjører med piggdekk i Oslo, gidder å betale avgiften som kreves. Nå kan det bli aktuelt å ha automatiske sensorer for piggdekk ved bomstasjonene i hovedstaden.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Vi er opptatt av at bombrikken skal kunne brukes til andre ting også, forteller Hilde Foss Christensen i Fjellinjen.

Hun kommer rett fra et møte med oppfinner og daglig leder i Ares Detection, Ole Bjørn Kleven.

Kleven har funnet opp en detektor som skjønner om bilen du kjører har piggdekk. Ved å legge systemet i veibanen ved bomstasjonene, kan bilister få piggdekkregningen tilsendt sammen med bomregningen.

Hilde Foss Christensen

– Det er en smart oppfinnelse Kleven har gjort, mener Hilde Foss Christensen i Fjellinjen.

Foto: Fjellinjen

Kleven har jobbet lenge for at teknologien skal innføres, og er positiv etter samtalen med Fjellinjen.

Har testet at det virker

– Slike ting er en prosess, og man begynner å innse at ikke ting kan skje på dagen. Selv om jeg helst skulle sett ting skjedde i går, ler Kleven.

Systemet hans har blitt testet ut av Statens vegvesen, med gode resultater på E 39 i Molde.

Bymiljøetaten bekrefter overfor NRK at Oslo kommune er interessert i ordningen. Det er likevel noen hindre som må overkommes før piggdekksensoren kan komme på plass ved bomstasjonene, forteller Hilde Foss Christensen i Fjellinjen.

– Vi må snakke med våre eiere, som er Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Så må vi snakke med Statens vegvesen, som eier veien der systemet skal installeres.

Problemer med personvern

Ole Bjørn Kleven

Ole Bjørn Kleven har laget sensorer som ligger i veibanen, og avslører om du kjører på piggdekk. Ved å plassere disse ved bomstasjonen, kan piggdekkavgiften innkreves via regningen fra bompengeselskapet.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

I tillegg er det begrensninger i bomselskapets konsesjon, forklarer Kleven.

– Det handler om personvern. Om hvorvidt de får lov til å bruke bomstasjonene også til å kreve inn piggdekkavgift. Nå skal vi prøve å påvirke Vegdirektoratet for å få til en regelendring slik at systemet kan brukes.

For Oslo vil fordelene være store med bedre luft og mye penger å tjene, mener oppfinneren. Han viser til at nesten halvparten av piggdekkbrukerne sniker seg unna avgiften.

– De tilgjengelige tallene viser at folk unnlater å betale mellom 50 og 80 millioner kroner. Det er mye penger som Oslo kan bruke på andre miljøtiltak.

Ares Detection og Kleven ser lyst på fremtiden.

Vi har patent på dette i de fleste land som har snø og glatte kjørebaner, så mulighetene er enorme.