NRK Meny
Normal

Oslo vil bli best på kjønnsmangfold i Europa

Oslo skal være den beste byen å være i, uansett om du er bifil, transperson eller heterofil som ikke følger normene.

 Luca Dalen Espeseth

MANN ELLER KVINNE? Luca Dalen Espeseth er transkjønnet og bifil, og møter blant annet problemer når han skal bruke en offentlig garderobe. – Jeg er mann og ser ut som det, men har litt uvanlig utstyr. Når jeg er naken stemmer ikke min kropp helt med det bildet folk har av en mann, sier han.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Oslo vil bli den beste byen i Europa på kjønnsmangfold. Det kan gi en enklere hverdag for Luca Dalen Espeseth, som er transkjønnet og bifil.

Han er rådgiver for kjønnsmangfold i LLH, og forteller at det gjerne er i møte med offentlige tjenester han får problemer. Det kan gjøre at folk heller unngår å bruke tilbudene i byen som alle skal ha tilgang til.

– Det står i papirene at jeg er kvinne, men så er jeg jo opplagt ikke det, sier han.

– Det er ikke nødvendigvis det at folk er kjipe, men det er stressende å vite at jeg kan få ubehagelige spørsmål, eller bli trakassert. Det påvirker meg i hverdagen.

Espeseth sier at en plan for kjønnsmangfold på sikt kan føre til at folk blir mer bevisste.

– Det har en enorm symboleffekt og for meg gir det en trygghet å vite at det finnes.

– Se til San Fransisco og Amsterdam

Hallstein Bjercke

Hallstein Bjercke, byråd.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Byrådets plan er laget i tett samarbeid med LLH. Byråd Hallstein Bjercke mener at de byene som får til kjønnsmangfold også har suksess på andre områder, fordi frihet er en forutsetning for vekst og kreativitet.

– Byer som San Fransisco, Amsterdam og Barcelona, det er nettopp mangfoldet som gjør at folk har lyst til å komme dit og utvikle arbeidsplasser, at folk trives i byen, sier Hallstein Bjerke, byråd for kultur og næring.

Må ikke alltid krysse av for kjønn

Oslo skal gå gjennom alle byens skjemaer der man må krysse av for kjønn.

– Der det ikke er behov for at man skal krysse av for kjønn skal det slettes, og der det av enkelte grunner er behov for å kjenne til kjønn skal man kunne krysse av for «annet» i tillegg til «mann» eller «kvinne», sier Hallstein Bjercke.

Her kan du lese hele planen til Oslo kommune

– De fleste lever gode, trygge liv i Oslo i dag, men vi må innrømme at det også er mange som har det tøft og som blir utsatt for diskriminering. Vi har hatt episoder der enkelte har tydd til vold fordi de har sett to menn leie på gata. Det er ikke akseptabelt i Oslo, sier Hallstein Bjerke.