NRK Meny
Normal

Oslo Vei nærmere konkurs

Eier Oslo kommune sa i formiddag nei til å tilføre selskapet mer egenkapital. Det er foreløpig usikkert om de ansatte vil få lønn i desember.

Hallstein Bjercke

Næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) sa i ekstraordinær generalforsamling nei til å tilføre Oslo Vei 103 millioner kroner i ny egenkapital.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Styret er nå samlet for å vurdere situasjonen etter at næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) i ekstraordinær generalforsamling sa nei til å tilføre Oslo Vei 103 millioner kroner i ny egenkapital.

– Jeg synes det er trist og leit at selskapet har havnet i en så vanskelig situasjon rett før jul, og jeg har vondt av de ansatte som nå opplever stor usikkerhet, sier Bjercke til NRK.

– Likevel er det min plikt å ivareta kommunens interesser og verdier på en best mulig måte. Derfor har vi som eier bestemt oss for å ikke være med på en emisjon og ikke skyte ny egenkaptital inn i dette selskapet.

Oslo Vei er på grunn av flere uheldige omstendigheter i en akutt økonomisk krise.

– Vi har gjort nøye vurderinger med den tiden vi har hatt til rådighet. Vi føler oss ikke tilstrekkelig trygge på at det vil gi oss avkastning, og at risikoen for at vi må skyte inn ny egenkapital om en stund, er for stor, sier Bjercke.

Fikk beskjed om krisen sent

Næringsbyråden ble først gjort oppmerksom på krisen det heleide kommunale aksjeselskapet var i i slutten av september, etter at hele styret var byttet ut. Signalene han som eier fikk tidligere i år, tydet på at det meste var greit.

– Selskapets nåværende kritiske situasjon er derfor meget overraskende, skrev Bjercke i et notat til bystyrets organer tidligere denne uka.

I notatet skriver Bjercke at Oslo Vei har havnet i uføret på grunn av bred omsetningssvikt innenfor alle forretningsområder, samt at selskapet har gjort en rekke uheldige økonomiske disposisjoner.

Usikkert om de ansatte får lønn

Kyrre Olaf Johansen

Kyrre Olaf Johansen

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Selskapet har i dag negativ egenkapital og vil ifølge prognosene ha null likviditet i uke 51. Derfor har det vært spekulert i om de vil ha råd til å betale de ansatte lønn i desember.

Ifølge styreleder Kyrre Olaf Johansen må styret vurdere situasjonen før han kan si om det blir utbetalt lønn og om selskapet blir begjært konkurs.

– Nå skal styret ha styremøte i etterkant av generalforsamlingen i dag, og vurdere den situasjonen som har oppstått. Så får vi ta det derfra, sier Johansen til NRK.

– Vi vil komme ganske raskt med informasjon til de ansatte om hva som skjer videre.

Selskapet driver Huken pukkverk, og har ansvaret for brøyting og vedlikehold av veier flere steder i Oslo.