NRK Meny
Normal

Oslo universitetssykehus brøt loven

Oslo universitetssykehus brøt loven da en kvinne mistet livet etter en fødsel. Sykehuset sørget ikke for at hun fikk forsvarlig helsehjelp, fastslår Helsetilsynet.

Oslo universitetssykehus

BRØT LOVEN: Helsetilsynet fastslår at Rikshospitalet ikke hadde rutiner som sikret forsvarlig helsehjelp for kvinnen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

En kvinne som fødte for første gang døde av en alvorlig infeksjon etter fødselen ved Rikshospitalet. Helsetilsynet fastslår nå at sykehuset ikke sørget for forsvarlig helsehjelp til kvinnen, ifølge NTB.

Heidi Merete Rudi

TRAGISK: Heidi Merete Rudi, assisterende direktør i Helsetilsynet, sier de vil følge nøye med på utbedringene ved Rikshospitalet.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

– Det er tragisk, først og fremst selvsagt for dette lille barnet som nå har mistet sin mor og alle rundt. Denne type dødsfall er veldig vanskelig for alle og vi må jobbe intenst for at det ikke skal skje igjen, sier Heidi Merete Rudi, assisterende direktør i Helsetilsynet.

Fikk hjelp for sent

Selv om kvinnen ble dårligere og dårligere de første dagene etter fødselen, klarte ikke Rikshospitalet å oppdage infeksjonen. Da kvinnen ble overført til intensivavdelingen begynte legene å mistenke en alvorlig infeksjon, men det var for sent å redde livet hennes.

Oslo universitetssykehus HF la ikke til rette for forsvarlig helsehjelp da en kvinne døde av en alvorlig infeksjon etter en fødsel. Det vil si at Oslo universitetssykehus HF ikke har oppfylt kravet i spesialisthelsetjenesteloven om å yte forsvarlige helsetjenester.

Helsetilsynet

Helsetilsynet konkluderer med at Oslo universitetssykehus ikke hadde rutiner som sikret forsvarlig håndtering av kvinner som ikke følger vanlig forløp etter fødsel.

– Det er en veldig alvorlig sak for det var en, i utgangspunktet, frisk kvinnes fødsel som skulle ha gått helt normalt for seg. Den lidelsen hun døde av ville vært mulig å behandle hvis man hadde skjønt tidligere hvor alvorlig det var, mener Rudi.

– Forferdelig tragisk

På Oslo universitetssykehus er de enige i konklusjonen.

– Vi slutter oss til de konklusjonene som Helsetilsynet har kommet med i sin rapport. Vi iverksatte antibiotikabehandlingen senere enn vi skulle gjort og det var medvirkende til at pasienten døde. Vi har allerede gjort vesentlige tiltak for å imøtekomme de manglene som Helsetilsynet har pekt på, sier klinikksjef ved Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Busund.

Blant annet har de forbedret journalsystemet og laget nye systemer og prosedyrer for observasjon ved mistanke om blodforgiftning i barseltid.

– Det er en forferdelig tragisk hendelse. Vi beklager. Slike hendelser gjør dypt inntrykk på ledere og alle ansatte, sier Busund.