Oslo tingrett: 14-åring voldtatt på trampoline

To kamerater må møte i retten mandag, tiltalt for flere voldtekter. Den ene jenta var bare 14 år da overgrepet skal ha skjedd.

Oslo tinghus

SAMMEN OG HVER FOR SEG: De to kameratene er tiltalt både for å ha misbrukt ei jente sammen, og for å stå bak voldtekter alene.

Foto: Maria Abdli / NRK

To nå 20 år gamle kamerater fra Oslo er tiltalt for flere voldtekter. I tillegg skal de ha delt videoer med seksuelt innhold.

Voldtok jente på trampoline

Den første voldtekten skjedde, ifølge tiltalen, i september 2012. Kameratene, som da var 15 år gamle, skal ha forgrepet seg på en 14 år gammel jente på en trampoline i en hage et sted i Oslo. Den ene gutten skal først ha forsøkt å tvinge seg til et samleie, men ga opp da jenta gjorde motstand. Den andre gutten gjennomførte deretter en voldtekt, ifølge tiltalen. Jenta forsøkte å stritte imot.

To år senere, i oktober 2014, forgriper en av guttene seg på en ny jente i en bolig, ifølge tiltalen. Og et drøyt halvår etter dette, i juni 2015, skal den andre gutten ha voldtatt ei jente i en annen bolig. Alle de tre hendelsene i samme området av byen.

Spredte filmer av mindreårige som hadde sex

I tillegg til voldtektene er 20-åringene også tiltalt for å ha filmet og delt videoer med seksuelt innhold.

I 2013 skal en av de tiltalte ha filmet et ungt par på bare 15 år som hadde samleie. Han skal ha lagret filmen på mobilen sin og delt den med andre. Året etter skal han ha filmet et samleie med en jente, uten hennes samtykke, og lagret filmen på telefonen sin.

Også den andre 20-åringen er tiltalt for å filmet en avkledd jente, uten at hun sa ja til det.

På toppen av dette er en av 20-åringene tiltalt for å ha trakassert og krenket et av voldtektsofrene i en periode på to og et halvt år. Han skal ha holdt henne fast, sperret henne, truet henne, vært nedlatende og voldelig gjentatte ganger.

Den ene av de tiltalte erkjenner ikkje straffskyld, sier mannens forsvarer Arve Leiro Baastad til NRK. Hvordan den andre stiller seg til tiltalen er ikke kjent. Hans forsvarer Mona Høiness sier hun ikke ønsker å kommentere saken på forhånd.

– Ser frem til å bli ferdig

Flere av forholdene ble ikke varslet av ofrene selv, men dukket opp da politiet etterforsket ukultur i dette ungdomsmiljøet. Overgrepshistoriene kom fram i vitneforklaringer, og politiet sørget selv for offentlig påtale mot de to kameratene, skriver VG.

Hege Salomon

BISTANDSADVOKAT: Hege Salomon representerer jenta som, ifølge tiltalen, ble voldtatt i juni 2015.

Foto: NRK

Det har derfor tatt lang tid fra det første overgrepet til saken nå kommer for retten. Bistandsadvokat Hege Salomon representerer en av de fornærmede jentene, og sier at hovedforhandlingen vil gå for lukkede dører.

– Det har vært en tøff prosess. Nå ser hun frem til å forklare seg og bli ferdig med saken. Det har vært en begjæring fra forsvarer i saken, som bistandsadvokatene støtter, om at deler av forklaringene ikke skal gå for åpen rett. Det er snakk om unge folk og spesielle personlige forhold. De ønsker ikke at det skal sitte mange tilhørere der når de avgir forklaringer, sier Salomon.

LES OGSÅ: Retten vil løslate voldtektssiktet tenåring