NRK Meny
Normal

Oslo sier nei til X-Games

X-games får ikke støtte fra Oslo kommune i neste års budsjett. Det har byrådet bestemt. Kommunen vil heller bruke penger på breddeidretten.

En skateboarder som hopper

Kevin Bækkel kom på 2.-plass under den norske kvalifiseringen til skateboard street for menn i Skur 13 på Filipstad. Neste år vil ikke Oslo kommune gi økonomisk støtte til et nytt X-Games.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det blir ingen X-Games øvelser i Oslo neste år. Det er klart etter at byrådet har avvist søknaden om økonomiske støtte til et nytt X-Games i 2017.

X- Games søkte om 18 millioner kroner, men kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil bruke pengene annerledes.

Rina Mariann Hansen

VIL STØTTE BREDDEN: Kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil heller bruke penger på helårsdrift av skatehallen på Filipstad og en halfpipe i Wyller.

Foto: Picasa/Arbeiderpartiet

– Vi ønsker å legge til rette for at folk kan drive med idrett selv, fremfor et stort arrangement som X-Games neste år.

Byrådet vil heller sette av 1,5 millioner kroner til en halfpipe i Wyller og 4 millioner kroner til helårsdrift av skatehallen Skur 13 på Filipstad.

– Dette er noe også vanlige folk kan ha glede av gjennom vinteren, sier Hansen.

– Skuffende, men ikke overraskende

Henning Andersen

Daglig leder i Sahr Productions og X Games-sjef Henning Andersen synes det er synd at Oslo kommune ikke vil støtte et nytt X-Games.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mannen bak X Games i Norge, daglig leder Henning Andersen i SAHR Production, har vært forberedt på et negativt svar fra kommunen helt siden byrådsleder Raymond Johansen uttalte seg kritisk om arrangementet på kretstinget i Oslo Idrettskrets i juni.

– Dette er synd, men ikke overraskende, sier Andersen.

– Er du skuffa?

– Det er jo skuffende for alle actionsport-fans i Oslo som hadde gledet seg til et nytt X-Games i hovedstaden, men nå skal vi fokusere på å lage et godt arrangement i Hafjell.

X Games Hafjell

PLANEN: Slik kan X Games-arenaen bli i Hafjell.

Foto: SAHR

Usikkert for skaterne

Da kommunen ikke kunne gi X-Games noen lovnader om pengestøtte i sommer, valgte de å flytte alle øvelsene på snø til Hafjell.

X-Games ønsket å arrangere skateboardkonkurransene i Skur 13 på Tjuvholmen slik de gjorde i vinter.

Nå er også dette i det blå.

– Akkurat hva som skjer med skateboard-delen av arrangementet er for tidlig å si nå. Det må vi komme tilbake til, sier Andersen.

Opposisjonen kritisk

Både Høyre og Venstre i Oslo mener det er synd at byrådet ikke vil støtte et nytt X-Games.

Guri Melby

KRITISK: Guri Melby, gruppeleder i Oslo Venstre, mener X-Games ville gitt Oslo god markedsføring og inspirert barn og unge til å drive med actionsport.

Foto: Eirin Eikås / NRK

– Jeg mener det blir feil å sette dette opp mot breddeidretten. Vi må ha begge deler, sier Guri Melby(V).

Ifølge Melby hadde trolig ikke den aktiviteten som nå skjer på Skur 13 aldri skjedd uten X-Games.

– Etter arrangementet i vinter har tusenvis av ungdommer brukt skatehallen. Det her viser at X- Games definitivt er verdt å støtte også fordi det fører med seg breddeaktivitet, sier Melby.