Baba og Sharon er ikke velkomne i Oslo

Oslo bystyre sier nei til elefanter på sirkus som besøker byen.

Elefanten Baba

INGEN ELEFANTER NESTE ÅR: Cirkus Merano er i dag det eneste i Norge som har elefanter på programmet. Elefantene Baba og Sharon blir å se på Tøyen også til høsten, fordi leiekontrakten allerede er inngått. Men neste år er det altså slutt.

Foto: Picasa

Et flertall i bystyret vil nå at Oslo gjør som Tromsø, og nekter å leie ut kommunal grunn til sirkus med elefanter på programmet.

Ett av partiene som støtter elefantnekt er Arbeiderpartiet.

– Vi ser at det er sterke dyrevernshensyn for at man ikke bør ha elefanter på sirkus. Derfor vil vi ta i bruk det virkemiddelet som kommunen har, nemlig å bestemme hvilke typer virksomheter vi leier ut til eller ikke, sier Rina Mariann Hansen (Ap).

Dermed må sirkus som har tenkt å slå opp teltet sitt på sirkustomta på Tøyen eller annen kommunal grunn, klare seg uten elefanter i manesjen.

Forslaget, som opprinnelig kom fra Rødt som en del av kampanje støttet av dyrevernsorganisasjonen NOAH, har tilslutning fra Arbeiderpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Venstre.

KrF har ikke tatt stilling til forslaget, mens Høyre og trolig Fremskrittspartiet vil stemme imot.

Vil ikke vente på nasjonalt forbud

– Vi anser saken som nasjonal. Lovlige virksomheter må få leie kommunal grunn. Hvis elefanter skal være ulovlig på sirkus i Norge, er det en sak for Stortinget, sier gruppeleder Øystein Sundelin (H).

Øystein Sundelin

NASJONALT FORBUD: – Vi mener saken er et nasjonalt anliggende, sier Øystein Sundelin (H).

Foto: Guro Kvalnes / NRK

– Ønsker du et nasjonalt forbud mot elefanter på sirkus?

– Jeg vil ha lover og regler som sikrer dyrenes velferd. Og dersom det ikke er mulig å ivareta elefanters velferd på sirkus, så vil jeg gjerne se på det ja, sier Sundelin til NRK.

Rina Mariann Hansen viser til at Tromsø nylig sa nei til sirkuselefanter. Hun ser ingen grunn til å vente på et nasjonalt forbud.

– I England startet det nasjonale forbudet ved at flere lokale myndigheter innførte reguleringer. Så jeg tror et forbud i Oslo er lurt.

Flere kommuner, interesseorganisasjoner og politiske partier har etterlyst et klarere regelverk for sirkuselefanter, etter flere år med mange kritiske røster. I begynnelsen av juni ble det klart at Landbruks- og matdepartementet ikke vil hindre sirkus i å ha elefanter.

De begrunner avgjørelsen med at dyrevelferdsloven setter rammen for at alle dyr behandles på en måte som sikrer god velferd.

Ingen forbud før neste år

Cirkus Merano er i dag det eneste i Norge som har elefanter på programmet.

Elefantene Baba og Sharon blir imidlertid å se på Tøyen også til høsten, fordi leiekontrakten allerede er inngått.

Men neste år er det altså slutt. Cirkus Merano vil ikke la seg intervjue om saken fordi den ikke er politisk behandlet, men viser til en e-post til Oslo bystyre der sirkuset hevder at politikerne er ført bak lyset av dyrevernsorganisasjonen NOAH.

NOAH jubler

Siri Martinsen NOAH

JUBLER: Leder i NOAH, Siri Martinsen, ber politikere som ikke vil ha elefantforbud tenke seg om.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Dyrevernsorganisasjonen NOAH har siden februar jobbet for å få politikere i Oslo til å si nei til fremvisning av elefanter.

– Vi er kjempeglad for det engasjementet som lokalpolitikerne viser i denne saken, så en stor takk til Rødt, Venstre, SV, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet som vil stemme for dette vedtaket, sier leder i NOAH, Siri Martinsen, til NRK.

Hun støtter ikke Høyres argument om å vente på et nasjonalt forbud.

– Tross alt har alle norske faginstanser på dyrevelferd, inkludert Mattilsynet, gått inn for et slikt forbud. Det er skandaløst at vi ikke har et nasjonalt forbud for lenge siden. Vi synes partiene som ikke har bestemt seg ennå, eller som har tenkt å stemme mot, bør tenke seg om en gang til. Hvis man vil ha fremgang for dyrevelferd må lokalpolitikere ta ansvar, sier Martinsen.

Per i dag er det en rekke land i verden som har nasjonale forbud mot bruk av elefanter, blant annet Nederland, Østerrike, Tyskland og Finland.