Oslo-rektor mener boligmarkedet hindrer integrering

Rektor Terje Andersen på Tøyen skole mener stadig flytting hindrer integrering.

Tøyen skole

Mange av dagens elever ved Tøyen skole bor i dag i sosialboliger på korttidskontrakter, ifølge rektoren. – Uheldig, mener han.

Foto: Fredrik Buer / NRK

– Mange av skolens elever bor i sosialboliger på korttidskontrakter, og det er klart at det er veldig uheldig for ungene, sier Terje Andersen, rektor ved Tøyen skole.

Mens 75 prosent av den norske majoritetsbefolkningen bor i en bolig de eier selv, eier kun 42 prosent av innvandrere egen bolig. Det har kommet fram i en ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB), skriver Vårt Land.

– Skaper utrygghet

Rektor ved Tøyen og Vahl skoler, Terje Andersen

Rektor ved Tøyen skole, Terje Andersen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Andersen mener at å hele tiden komme inn i et nytt miljø skaper utrygghet for barna.

– Mange av elevene kommer kanskje fra miljøer som er utrygge i seg selv. Når de ikke vet hvor de skal bo fremover og ikke har bodd stabilt i mange år har de ikke tryggheten skolebarn trenger, sier Andersen til NRK.

Han mener trygghet er en nøkkel i integreringsarbeidet.

– Tryggheten gjør at de vet mer hva som venter dem, de kjenner området, naboer og skolen, og alt det bidrar til at de kan slappe av og konsentrere seg om å lære, utdyper rektoren.

Professor i samfunnsgeografi Terje Wessel ved Universitetet i Oslo peker på at innvandrere i Oslo flytter mellom 15 og 20 prosent oftere enn nordmenn.

Vil ha politisk endring

– Det gjør det vanskeligere for innvandrere å bli godt integrert, sier Wessel.

Andersen ønsker en politisk endring for å få flere innvandrerfamilier til å bli boende i et område over lang tid. Rigmor Aasrud (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen svarer:

– Vi må sørge for at flere har mulighet til å komme seg i arbeid. Vi må også styrke Husbanken for å bygge flere boliger og sikre at flere får lån, sier hun.