Hopp til innhold

Oslo Rådhus ikke for brudepar

Oslos ordfører Fabian Stang vil gjerne gifte seg i rådhuset, men nå spøker det for muligheten til å si ja i Munch-salen.

Fabian Stang, hans forlovede Catharina Munthe og Oslo rådhus

Byfogden vil ikke foreta vielser andre steder enn i Oslo tinghus. Dermed får kanskje ikke ordfører Fabian Stang oppfylt sitt ønske om å gifte seg i rådhuset.

Foto: Lise Åserud. Montasje: NRK / Scanpix

Oslo bystyres forretningsutvalg besluttet i begynnelsen av mars å gjenåpne rådhuset for borgerlige vielser , dersom man fant praktiske løsninger i samarbeid med Oslo Byfogdembede.

Men nå vil ikke byfogden foreta vielser andre steder enn i Oslo tinghus.

– Jeg regner med at vi blir gift uansett, hvis ikke bruden skremmes vekk, ler ordfører Fabian Stang.

Det ser det ut til at ordførerens giftemål med Catharina Munhte, som er utgangspunktet for gjenopplivingen av tanken om bryllup i Rådhuset, strander på C.J Hambros plass 4.

Oslo tinghus ligger sju minutter og 37 sekunders gange fra rådhuset.

Har dårlig råd

Administrasjonssjef ved Oslo Bygfogdembete, Steinar Weseth, sier det er flere årsaker til at byfogden vil ikke foreta vielser andre steder enn i tinghuset.

– Hovedårsaken er at vi har egnede i lokaler i Oslo Tinghus, og vi har en krevende ressurssituasjon i domstolene. Vi har hverken kapasitet eller ønske om å bruke ressurser på å vie på rådhuset.

Om kort tid skal det være et møte mellom rådhusforvaltningen og byfogden, hvor saken skal diskuteres.

– Vårt formål med møtet er å klargjøre vår situasjon overfor Oslo kommune, forteller Weseth.

Har ikke gitt opp

Og byfogdens situasjon er at vigselsrommet på tinghuset er svært egnet til vielser, og ressursene knappe. På tinghuset har de sine systemer, og tinghuset er nærmere tinghuset enn Rådhuset.

Og brudgommen selv forstår situasjonen.

– Jeg tror mange så frem til bryllup i rådhuset, og vi vil gjerne gifte oss der. Men blir det ikke mulig for andre å vie seg i rådhuset, så må jeg vurdere om det er riktig om vi gjør det.

– Jeg har ikke gitt opp helt ennå, sier ordfører Stang.

Vielser i Rådhuset

Det har vært foretatt vielser i Oslo rådhus siden 1952, men da byfogden i 1994 flyttet til Oslo Tinghus, fulgte også seremoniene med dit.

Siden 1994 har det ved spesielle anledninger likevel blitt innvilget søknader om vielser i Rådhuset.

To etterkommere av rådhusarkitekt Arnstein Arneberg har fått innvilget søknad om vielse i Rådhuset. Det samme har en av etterkommerne av en av kunstnerne bak utsmykkingen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.