Hopp til innhold

Oslo-politikere ønsker å bekjempe netthets

Khamshajiny Gunaratnam (Ap) ble selv utsatt for hatmeldinger da hun ble varaordfører. Nå går alle partiene i bystyret sammen om et felles opprop for å stoppe hets og sjikane.

Aina Stenersen og Khamshaini Guanrantam

OPPROP: Aina Stenersen (Frp) og Khamshajiny Gunaratnam (Ap) mener sjikanering og netthets blir et demokratisk problem.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det er et kjempestort problem. Vi ser at det ofte går ut over unge jenter og har de minoritetsbakgrunn er det enda verre, sier Khamshajiny Gunaratnam (Ap), varaordfører i Oslo.

Alle politiske partier i Oslo bystyre ønsker å ta avstand fra sjikane og hetsing av byens politikere. Det skjer i et felles opprop i forbindelse med dagens bystyremøte.

– Vi ønsker å sende et sterkt signal om at alle politikere i bystyret står sterkt sammen og ønsker å bekjempe netthat. Vi vil ha med de unge og mange flere kvinner. Da er det viktig at vi viser at uansett hvilket parti man kommer fra så står vi sammen, sier Aina Stenersen (Frp).

Les Oslo bystyre sitt opprop:

Har selv opplevd sjikane

Oktober 2015 ble Gunaratnam valgt som varaordfører i Oslo. Det førte til at 29-åringen fikk tilsendt en rekke hatmeldinger.

Khamshaini Guanrantam

Varaordfører i Oslo Khamshajiny Gunaratnam (Ap).

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Den dagen jeg ble varaordfører så rant det jo inn. Men det som er verre enn at vi politikere blir utsatt for hets, er at folk ser på oss og tenker at man ikke ønsker å ytre seg. Det er et kjempestort demokratisk problem, sier Gunaratnam.

I høst ble det kjent at Oslo kommune hadde gått til politianmeldelse etter at byråden for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, gjentatte ganger mottok brev med truende innhold.

– Det som er litt viktig her er at selv om vi sier ikke hets meg eller Lan for eksempel, betyr ikke det at man ikke skal være uenig med oss. Men man kan fremme sine synspunkter på en konstruktiv måte med folkeskikk, sier varaordføreren.

Inspirert av #metoo-kampanjen

Aina Stenersen

Aina Stenersen, helsepolitisk talsperson for Frp i bystyret.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Oslo-politikerne sier oppropet kommer som en forlengelse av #meetoo-kampanjen, der en rekke kvinner har stått fram om seksuelle overgrep og trakassering.

– Man ser på #metoo-kampanjen som har gått at trakassering og seksuelle fornærmelser ødelegger hele arbeidsmiljøet. Da er det godt å kjenne at vi i bystyret står sammen og støtter hverandre. Det har veldig mye å si for å være en god politiker og gjøre en god jobb, sier Stenersen.

Varaordføreren i Oslo mener sjikanering og hets kan bekjempes så lenge man tar ansvar og snakker om temaet.

– Vi ser at en rekke menn og kvinner begynner å ta til orde for at dette har gått for langt. Da tenker jeg dette også er et tema man bare må snakke i hjel og ikke tie i hjel, sier Gunaratnam.