Hopp til innhold

Oslo må skifte ut 22 000 gatelykter

Ellers kan det bli mange mørke lamper i byens boligstrøk i tiden som kommer.

Gatelys

IKKE BARE PÆRA: Hvis kvikksølvpæra skulle ryke i denne gatelykta på Ammerud, må hele armaturen og armaturhuset skiftes.

Foto: Olav Juven / NRK

Utskiftingen vil bli svært dyr for Oslo kommune. Bymiljøetaten ber om 160 millioner kroner ekstra for å skifte ut hvert tredje gatelys i hovedstaden.

– Kvikksølvlamper ble forbudt omsatt i 2015, og lampene må skiftes ut, fastslår avdelingsleder, Anette Bjerke.

I et brev til byrådsavdeling for miljø og samferdsel varsler Bymiljøetaten om konsekvensene av det europeiske kvikksølvforbudet, som ble innført 15. april 2015.

Anleggene vil følgelig bli mørke når lyskilden når slutten av levetiden (i løpet av 0-3 år avhengig av når den sist ble byttet).

Bymiljøetaten, Oslo kommune

Gatelykter som slutter å virke engasjerer folk. Bare første halvår i år fikk Bymiljøetaten 2835 meldinger om mørk lampe eller mørkt område på sin nettjeneste BYMelding.

Etaten har ansvaret for 67 000 gatelys hvis vi teller med alle lamper langs kommunale gater og veier, langs turstier, gang- og sykkelveier, i parker og i lysløypene i marka. Nå gjenstår å bytte 22 000 kvikksølvlamper med moderne LED-belysning.

Mye kvikksølv i villastrøk

– Kvikksølvlampene er i veldig mange områder i Oslo, særlig i boligområder og villaområder, sier overingeniør i Bymiljøetaten, Siamak Vafa.

Og når en kvikksølvlampe blir mørk, er det ikke nok å skifte ut kun selve pæra.

– Lyktestolpen må ikke skiftes, men armaturen og armaturhuset må skiftes. Det er et omfattende arbeid som tar lang tid, sier Vafa.

Trygghet

Siamak Vafa og Anette Bjerke, Bymiljøetaten

KAN BLI MØRKT: Overingeniør Samiak Vafa og avdelingsleder Anette Bjerke i Bymiljøetaten vil bytte ut alle kvikksølvlampene en gang for alle for å unngå at det blir lengre mørkt når ei pære ryker.

Foto: Olav Juven / NRK

Anette Bjerke sier at etaten vil prøve å bytte ut kvikksølvlampene etter hvert som de ryker selv om de ikke skulle få ekstrapengene de ber om. Det må i så fall skje innenfor ordinære driftsbudsjetter.

– Mørke lamper skal skiftes av hensyn til trygghet og fremkommelighet i byen. Men det er klart at hvis det blir mange mørke lamper, så vil det ta lengre tid.

– Det er mer effektivt å skifte ut alt og ta byen under ett, konstaterer hun.

Ferdig for flere år siden

Arbeidet med å skifte gatelys er i gang i kommuner landet rundt. I Kristiansand begynte utbyttingen for flere år siden, og de er i mål.

– Vi var ferdig for omtrent to år siden, forteller ansvarlig for de kommunale veilysene, Geir Øgreid.

I Bergen har de byttet ut omtrent 2 500 gatelys, og omtrent 10 000 gjenstår, anslår divisjonssjef ved Bergen kommunale kraftverk EnoTek, Geir Noss.

– Det som gjenstår blir lagt ut på anbud til høsten, sier Noss.

Byrådet vurderer saken

Det er opp til byrådet i Oslo å innfri ønsket om 160 millioner kroner de neste tre årene i budsjettforslaget som legges fram i september.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er kjent med innspillet fra etaten.

– Mange gatelykter er allerede skiftet ut, og innspillet gjelder de resterende 22 000. Jeg vurderer denne saken og kan ikke konkludere på nåværende tidspunkt, skriver Nguyen Berg i en e-post til NRK.

I sitt brev skriver Bymiljøetaten også at kvikksølvlampene bruker mye strøm og gir dårlig lys. Med nye LED-lys sparer man både penger og energi. 6 GWh og rundt fem millioner regner etaten med å spare i året.