NRK Meny
Normal

Oslo langt bak i OL-løypa

Mens Tromsø og Trondheim har tunge søkerorganisasjoner som jobber for OL i 2018, har Oslos arbeidsgruppe så langt ikke hatt et eneste møte.

Ole Einar Bjørndalen i Holmenkollen under VM i skiskyting.
Foto: Sven Nackstrand / Scanpix/AFP

Tromsø søkte først om å bli norsk søkerby til OL i 2014, og har mange års forsprang på konkurrentene.

I juni kom også Trondheim på banen, da Søkerselskapet Trondheim 2018 AS ble stiftet med tidligere ordfører Marvin Wiseth som styreleder.

I Oslo er derimot ingen formelle beslutninger om å søke OL tatt.

- God tid

Bystyret har satt ned en såkalt referansegruppe, bestående av gruppelederne i bystyret, byrådsleder og idrettsbyråd, under ledelse av ordføreren. Men gruppa har ennå ikke hatt et eneste møte.

Fristen for å søke Norges Idrettsforbund om å bli norsk søkerby er 19. februar neste år. Da må kandidatene presentere detaljerte prosjektbeskrivelser.

Per Ditlev-Simonsen
Foto: Arkivfoto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Ordfører Per Ditlev-Simonsen avviser likevel at Oslo er seint ute.

- Vi er nødt til å ha en skikkelig beslutningsprosess om dette, og hvis Oslo skal arrangere OL, må vi ha bred politisk tilslutning. Det er først i februar at Idrettsforbundet skal gjøre sitt valg, og før det vil vi ha god tid til å få et fullverdig opplegg på plass, sier han.

- Oslo må komme på banen

Sportssjef Bertil Valderhaug i Aftenposten synes dette høres lite lovende ut for Oslos del.

- For å være en aktuell OL-søker, må du først komme på banen. Oslo har ikke en gang kommet inn på stadion, sier Valderhaug.

- Nasjonaløkonomisk tror jeg Oslo er det beste alternativet. Samtidig er beliggeneheten og anleggene i nærheten veldig bra, spesielt med tanke på at Oslo har fått Ski-VM i 2011.

Valderhaug mener Tromsø så langt er soleklar favoritt til å bli norsk søkerby.

Tromsø har møtt konkurransen fra trønderne ved å toppe laget med ex-SAS Braathens-sjef Petter Jansen som OL-general. Han leder en komité med blant andre Børge Stensbøl, Arne Myhrvold, Vegard Ulvang og to tidligere statsråder.

Torsdag har idrettsforbundet invitert søkerbyene til en orientering om kravene til en OL-søknad, og ordfører Per Ditlev-Simonsen har tenkt seg på møtet.