Hopp til innhold

Fritt sykehusvalg presser fødende Oslo-kvinner ut av byen

Oslo-kvinner må føde utenbys fordi kvinner fra andre kommuner fyller opp fødeavdelingene på Ullevål og Rikshospitalet.

Nyfødt. Illustrasjonsbilde.

Kvinner fra andre kommuner enn Oslo tar opp plass på Oslo-sykehusene. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fritt sykehusvalg er hovedårsaken til at fødeavdelingene ved Oslo universitetssykehus er fulle, opplyser Helse Sør-Øst.

– Vi kan ikke avvise eller prioritere pasienter på grunnlag av bostedsadresse, sier direktør for medisin og helsefag Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst til NRK.

Alice Beathe Andersgaard

Direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst, Alice Beathe Andersgaard.

Foto: Frank Roar Byenstuen, Helse Sør-Øst RHF

Nøyaktig hvor mange kvinner som kommer utenbys fra kan hun ikke svare på, men hun vet at det dreier seg om en betydelig andel.

Hun understreker at det er uaktuelt å gå utenom loven for å gi Oslo-kvinner forrett til fødeavdelingene ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Mer fornøyde på Ahus og i Bærum

Resultatene fra en brukerundersøkelse gjort av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, viser at sykehus under Helse Sør-Øst gjør det i gjennomsnitt bedre enn de andre regionale helseforetakene på enkelte felt av fødselsomsorgen.

I Oslo-området er kvinnene som fødte på Ahus og Bærum mest fornøyd. Likevel er det Ullevål og Rikshospitalet som må gi avslag på søknad om fødeplass fordi de er for fulle.

Kvinner NRK har snakket med tvilte ikke på sine valg.

– Jeg bor i Fredrikstad, men det er helt uaktuelt å føde der. Det er viktigere å vite at man er i trygge hender enn at man må reise tjue minutter ekstra.

– Da jeg var seks uker på vei søkte jeg meg til Rikshospitalet. Jeg bor egentlig ikke i Oslo, så det blir lengre reisevei, men jeg synes det er verdt det. De er flinke der.

Artikkelen fortsetter under videoen

Mens kapasiteten ved fødeavdelingene på Oslo-sykehusene er sprengt, er det mye ledig plass både i Bærum og på Ahus.

Mens kapasiteten ved fødeavdelingene på Oslo-sykehusene er sprengt, er det mye ledig plass både i Bærum og på Ahus.

Tar bevisste valg

Om det er dårlig rykte eller lite kunnskap om hva sykehusene kan tilby, som er grunnen til at Ahus og Bærum velges bort, kan ikke Andersgaard svare på.

Men hun sier at kvinner som skal føde tar bevisste valg.

– De tar valget basert på hva de har hørt, og hva venninner forteller.

– Dette er en pasientgruppe som velger på grunnlag av inntrykk og forventet kvalitet. De gjør en del kvalifiserte valg, som vi kanskje ser mer av i denne gruppen enn i andre pasientgrupper, mener hun.

Til tross for kvinnenes ønsker må noen av dem føde et annet sted enn de hadde håpet. Helse Sør-Øst mener dagens fordeling er riktig.

– Man gir et godt tilbud til alle kvinnene som skal føde, ved at de kanskje må velge et annet sykehus enn det som var førstevalget, sier Andersgaard.